Zadanie z treścią. POMOCY
Asia_13: W czasie wakacji Marcin przejechał rowerem ze stałą prędkością z miasteczka A do B liczącą 120
km. Gdyby jechal ze śr. pr. o 5 km/h większą , to przejechałby tę odl w czasie o 2h krótszym.
Wyznacz śr. rzeczywistą pr Marcina i rzeczywisty czas przejazdu
17 paź 22:52
Eta:
v*t= 120 => t= 120v
i (v+10)(t−2)=120 => v*t −2v +10t −20= 120
to: 10t −2v= 20 /:2
5t −v = 10 i t= 120v
więc: 5*120v− v = 10 /*v , bo v >0
600 − v2 = 10v
v2 +10v −600=0
dokończ...... rozwiąż to równanie, podaj v i następnie t
pamietając ,że v >0
17 paź 23:45