2 zdania potegi
bartek: 1.Wyznacz naturalna liczbę dwucyfrowa n, wiedząc że iloraz liczby n przez sumę cyfr liczby n
wynosi 7.
2. Wykaz , że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych parzystych jest liczba podzianą
przez 4.
17 paź 16:03
Charles: 1) Podpowiadam:
n=10x + y
2 zadanie możesz sobie spokojnie na logike wziąć i sprawdzić:
zrób sobie pary kolejnych liczb całkowitych−parzystych i sprawdź:
(2 i 4) (4 i 6) (6 i 8) (8 i .. ) (.. i ..) etc. etc.
17 paź 16:38
Charles: Łatwo domyśleć się, że chodzi o liczbę 21.
17 paź 16:40
tim: 2. Trzeba inaczej.
(2k)2 + (2k+2)2 = 4k2 + 4k2 + 8k + 4 = 4(2k2 + 2k + 1)
17 paź 17:05
tim: 1. Również nie pełne Charlesie.
10x + y = 7x + 7y
3x = 6y
x = 2y
Odp to: 21, 42, 63 oraz 84.
17 paź 17:16
Luks: | (2n)2+(2n+2)2 | |
| =1 < dowód podzielności sumy dwóch kwadratów kolejnych liczb |
| 4 | |
naturalnych
dla n=−1
liczba parzysta 2n =−2
24 gru 11:25