a) Równanie prostej AB ma postać: x= −2 , ponieważ xA = xB = −2.
Równanie prostej AC:
| yC − yA | ||
y − yA = | (x − xA) | |
| xC − xA |
| 0 − 3 | ||
y − 3 = | (x + 2) | |
| 2 + 2 |
| 3 | ||
y − 3 = − | (x + 2) | |
| 4 |
| 3 | 3 | |||
y = − | x + | |||
| 4 | 2 |
| yC − yB | ||
y − yB = | (x − xB) | |
| xC − xB |
| 0−2 | ||
y − 2 = | (x + 2) | |
| 2+2 |
| 1 | ||
y = | x + 3 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
aBC = | , ahBC = − | = −2 | ||
| 2 | aBC |
| 3 | 4 | |||
aAC = − | , ahAC = | |||
| 4 | 3 |
| 4 | ||
y − 2 = | (x + 2) | |
| 3 |
| 4 | 14 | |||
y= | x + | |||
| 3 | 3 |
| 1 | ||
y − 2 = − | (x + 2) | |
| 2 |
| 1 | ||
y = − | x + 1 | |
| 2 |
| 1 | ||
No i to pociąga zmianę w wysokości hBC: aBC = − | , ahBC = 2 | |
| 2 |
spoczko!