fizyka
bla bla: ma ktoś może jakieś pojecie o fizyce
17 paź 17:16
tim: Poziom której klasy?
17 paź 17:17
bla bla: chodzi o ruch drgający....chyba 2 LO
17 paź 17:19
bla bla: a właściwie to ruchharmoniczny.
wahadło sekundowe zegara wykonuje drgania harmoniczne o amplitudze A=10 cm. Określić maksymalną
wartość prędkości i przyspieszenia tego wahadła.
17 paź 17:23
Max: Również przyłączam się do pytania mam pytanie odnośnie zwierciadła kulistego wypukłego i 2
zadania z fizyki jądrowej 2 klasa LO
17 paź 17:30
bla bla: jakie pytanie ze zwiedciadła kulistego wypuklego?
17 paź 17:37
Max: Chodzi właściwie o zadanie za zadanie miałem skonstruować w skali 1:2 obraz otrzymany w
zwierciadle kulistym wypukłym o promieniu krzywizny 15cm gdy przedmiot znajduje się 10 cm od
zwierciadła i obliczyć odległość powstałego obrazu od zwierciadła wyszło mi że odległość ta
jest ujemna i wynosi − 30cm czyli obraz powstaje za zwierciadłem i mam pytanie dlaczego w
konstrukcji nie wychodzi ta rzeczywista odległość 15cm za zwierciadłem(to juz w skali) czy
popełniłem błąd w konstrukcji
17 paź 17:50
bla bla: chyba Ci w tym nie pomoge...coś też mi źle wychodzi. Przykro mi
17 paź 18:44
Jakub:

@Max
zielona strzałka − przedmiot
pomarańczowa strzałka − obraz pozorny przedmiotu
W zwierciadle kulistym powstają obrazy pozorne, dlatego wyszła ci odległość ujemna. Oznacza
ona, że obraz powstaje nie po tej samej stronie co przedmiot, tylko po drugiej.
@bla bla
Wahadło sekundowe ma okres wahań T=1s, czyli częstotliwość kołową
A = 10cm=0,1m
wzór na wychylenie: x = Asin(ωt)
wzór na prędkość: v = Aωcos(ωt)
prędkość maksymalna v
max = Aω = 0,1*2π ≈ 0,1*2*3,14 = 0,628m
a = −Aω
2sin(ωt)
przyspieszenie maksymalne: a
max = Aω
2 = oblicz
17 paź 19:41
Max: Tak rozumiem Panie Jakubie że odległość ujemna oznacza że obraz powstaje za zwierciadłem ale
tak konstrukcje wykonałem w skali 1:2 tak jak sobie zażyczyli i obliczyłem odległość obrazu
od zwierciadła wyszło −30 cm konstrukcje wykonałem na papierze kancelaryjnym i Teraz pytanie
dlaczego bo nie wiem czy to poprawnie jest w konstrukcji ta odległość w skali na rysunku nie
wyszła 15 cm za zwierciadłem tylko bliżej czy popełniłem błąd konstrukcyjny?
17 paź 19:51
bla bla:
amax=0,1*(2π)2≈0,1*4*9,89≈3,956 ms2
17 paź 19:52
bla bla: dziekuje Jakubie
17 paź 20:09
Jakub: W pierwszym poście piszesz, że zwierciadło ma promień krzywizny 15cm i odległość obrazu od
zwierciadła wyszła ci −30cm. To jest niemożliwe, ponieważ obraz musi być po prawej stronie
środka krzywizny.. Zobacz na mój rysunek. Odległość od zwierciadła musi być w przedziale
(−15,0). Chyba coś z obliczeniami jest nie tak.
17 paź 20:30
Max: Acha rzeczywiście mój błąd w obliczeniach przepraszam Bardzo dziękuje Panie Jakubie za
odpowiedz jezeli mozna bo mam jeszcze 2 zadania z fizyki atomu uzupełnić zapisy przemian
jądrowych i naszkicować wykres zależności liczby jąder od czasu dla pewnego izotopu zupełnie
nie wiem jak to zrobic a musze oddac prace a jeszcze tego nie przerabiałem na fizyce i do tego
czasu nie zdąże nie musi byc na dzis jakby Pan mógł mi w tym pomóc będe bardzo wdzięczny
17 paź 21:03
Max: To zadnie z wykresem trzeba narysować wykres zależności liczby jąder promieniotwórczych od
| | 1 | |
czasu dla izotopu 16N o T |
| 7,2 s dla czasu obserwacji 36 s przyjąć początkową |
| | 2 | |
liczbe jąder 10
5
i dokończyc te reakcje
1)
3He +
4He→
7Be +....
2)
1H +
1H→
2H + .....
3)
13N→
13 ...... + e
+
4)
15N +
1H→....+
4He
5)
209Bi +
59Fe→
256Une+....
w 1) wydaje mi sie ze zostanie wyemitowane promieniowanie γ
a w 4) chyba powstanie izotop
12C ale nie jestem pewien a reszty to po prostu nie wiem
17 paź 21:32