prz
Edek: Korzystając ze wzoru Moivre'a wyrazić za pomocą sinx oraz cosx funkcje:
a) sin(3x)
b) cos(3x)
17 paź 20:18
Bogdan:
z = cosx + i sinx, |z| = 1, i2 = −1, i3 = −i.
Na podstawie wzoru de Moivre'a: zn = |z|n( cos(nx) + i sin(nx) )
Stąd:
♣ (cosx + i sinx)3 = cos(3x) + i sin(3x)
Na podstawie wzoru skróconego mnożenia (a + b)3 mamy:
♠ (cosx + i sinx)3 = cos3x + 3cos2x * i sinx + 3cosx * i2 sin2x + i3 sin3x =
= cos3x + 3i cos2x sinx − 3cosx sin2x − i sin3x
= (cos3x − 3cosx sin2x) + i(3cos2x sinx − sin3x)
Porównujemy części rzeczywiste oraz urojone prawych stron wyrażeń ♣ i ♠:
cos(3x) = cos3x − 3cosx sin2x = cosx(cos2x − 3(1 − cos2x)) = cosx(4cos2x − 3)
oraz
sin(3x) = 3cos2x sinx − sin3x = sinx( 3(1 − sin2x) − sin2x) = sinx(3 − 4sin2x)
17 paź 22:38
Edek: dziękuję
18 paź 09:43
d: sin4x
26 sty 16:43