oblicz log
hub20: wiedząc, że:
log54=a i log53=b oblicz log2512
17 paź 15:16
17 paź 15:18
kaz: | | log512 | | log54+log53 | | a+b | |
log2512= |
| = |
| = |
| |
| | log525 | | 2 | | 2 | |
17 paź 15:22
hub20: kaz mozesz to jasniej wytlumaczyc?
17 paź 15:27
Eta:
jeszcze jaśniej?
log
ab*c= log
ab +log
ac
więc tak jak napisał
kaz
| | log512 | | log54*3 | | log54+ log53 | |
log2512= |
| = |
| = |
| =
|
| | log525 | | log552 | | 2log55 | |
czy już teraz jasne?
17 paź 15:34
kleszcz: maleńkie pytanie: skąd wiadomo, że c=5?
17 paź 16:21
Blabla: Dlaczego c=5? Bo c wstawiasz jakie chcesz..tutaj akurat najłatwiej sprowadzić do 5 ponieważ
logarytmy a,b mają podstawy 5. Dlatego trzeci logarytm sprowadzasz do 5.
17 paź 16:25
h: a teraz takie trudniejsze, którego nie umiem zrobić, proszę o wskazówkę.
log142=a, log145=b oblicz log750
17 paź 19:00
Eta:
Tak samo , jak w poprzednim
| | log1425*2 | | 2log145+log142 | |
log1450= |
| = |
| =
|
| | log147 | | log1414/2 | |
| | 2log142+log145 | |
= |
| =
|
| | 1log1414− log142 | |
| | 2log145+log142 | |
= |
| ...... podstaw dane i podaj wynik
|
| | 1 −log142 | |
17 paź 19:08
h: a teraz przedstawię mój niestety błędny sposób rozwiązania kolejnego przykładu:
log
320=a log
315=b oblicz log
2360
| | log320 | |
log2360=log2(20*15*1,2)=log220+log215+log21,2= |
| + |
| | log32 | |
| | log315 | | log31,2 | |
|
| + |
| =U{a+b+log31,2}log32} |
| | log32 | | log32 | |
a ma być:
17 paź 19:40
Eta:
Witam

i tak będzie:
| | log3360 | | log223*32*5 | | 3log32+2log33+log35 | |
log2360= |
| = |
| = |
| =
|
| | log32 | | log32 | | log32 | |
| | 3log32+2+log35 | |
więc log2360= |
|
|
| | log32 | |
teraz tak:
a=log
320= log
34*5= log
32
2 +log
35= 2log
32+log
35
b= log
315= log
33*5= 1 +log
35
to
log35=
b −1
i 2log
32= a −( b −1)= a −b +1 to
log32=
12(a −b +1)
podstaw teraz te dane i po bólu

taki właśnie wynik powinieneś otrzymać
17 paź 20:31
paulina: 361−2log6 2
26 paź 17:47
Eta:
36= 62
alogab= b
zatem:
36 *6−4log62= 36*6log62−4= 36*2−4= 36*116= 94
27 paź 01:28
karol: 20log6
18 lis 21:28
kamila: a−[a−(1−a)]
25 lis 15:27
kamila: −x−1−(1−x)−(x−1)]
25 lis 15:28
kamila: x−[y−(x−y)−(y−x)]
25 lis 15:29
kamila: 1−a−[1−(a−1)−2a−(1−3a)]−a−1
25 lis 15:30
pati: nie potrafię rozwiązać zadania log 1/2 √2 − log /4 1/8 proszę pomóżcie
17 sty 21:29
pati: nie potrafię rozwiązać zadania log 1/2 √2 − log 1/4 1/8 proszę pomóżcie
17 sty 21:29
Eta:
| | 1/2 | | 1 | |
log1/2√2= log2−1 (21/2)= |
| = − |
| |
| | −1 | | 2 | |
| | −3 | | 3 | |
log1/4(1/8)= log2−2(2−3)= |
| = |
| |
| | −2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
log1/2√2−log1/4(1/8)= − |
| − |
| = −2 |
| | 2 | | 2 | |
17 sty 21:50
pati: mam jeszcze problem z zdaniami
2 (na górzę 3√5+8) * 8(na górzę −√5)
0,0016(na górze 3/4)
log(na dole √2) ( log1/2 1/16)
log3 54 − log3 2
17 sty 22:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
8a = (23)a = 23a
2a*2b = 2a+b
17 sty 22:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | |
0.0016 zamień na ułamek i zamień na ( |
| )jakiej potegi |
| | 10 | |
17 sty 22:30
17 sty 22:30
Eta:
"na górze?........ róże.... na dole?....... fiołki"
17 sty 22:36
Eta:
A w logarytmach jest: podstawa logarytmu i liczba logarytmowana
17 sty 22:38
pati: a jak jest takie zadanie o tresci
oblicz przyblizona wartosc logarytmu log2 7/4, jesli log2 7 ≈ 2,8 to jak to rozwiązać ?
jeszcze mam problem z takim zadaniem
rozwiąż równanie
log7 x = 2log,3 ,,
log9 IxI = 3/2
5 (na gorze x+1) = 25 ?
17 sty 22:40
pati: a spoko hehhe nie wiedizałam xD ok podstawa logarytmu i liczba logarytmowa zapamiętam
17 sty 22:41
Eta:
17 sty 22:42
Eta:
| | 7 | |
1/ log2 ( |
| )= log27−log24= log27− 2= 2,8−2=.... |
| | 4 | |
17 sty 22:44
pati: jeszcze mam problem z takim zadaniem
rozwiąż równanie
log7 x = 2log,3 ,,
log9 IxI = 3/2
5 (na gorze x+1) = 25 ?
17 sty 22:53
Eta:
1/ napisz porządnie !
2/ |x|= 93/2 ⇒ |x|= (√9)3 ⇒ |x|= 33 ⇒ x= 27 lub x= −27
3/ 5x+1= 52
x+1=2 ⇒ x= ...........
17 sty 22:57
pati: rozwiąż równanie
log (podstawa logarytmu 7) x = 2log (podstawa logarytmu 7) 3
log(podstawa logarytmu 9) IxI = 3/2
17 sty 23:04
pati: 3/ 5x+1= 52
x+1=2 ⇒ x= ........... jak to dalej idzie nic z tego nic rozumiem ? ;<
17 sty 23:06
Eta:
1/ x>0
log7x=2log73
log7x= log732
x= 32=9
17 sty 23:07
Eta:
Jestem a

( w której klasie jesteś?,że nie wiesz
że:
x+1=2
x= 2−1
x=1
17 sty 23:08
pati: ale nei o to chodzi chodzi jak to dalej rozwiazac 3/ 5x+1= 52
x+1=2 ⇒ x= ........... i w drugiej lo
17 sty 23:09
pati: log(podstawa logarytmu √2) ( log(podstawa logarytmu1/2) 1/16) ...? ;<
17 sty 23:25
pilne: log1/2 z 2
11 sty 14:27
J: −1
11 sty 14:33
Eta:
@ggwp
Nudzisz się ? to idź umyj nogi...
Jeszcze raz takie wpisy..... i zostaniesz zablokowany !
30 lis 14:27