Stosunek objętości kul do ich promieni
Madzia: Z góry dziękuję za pomoc przy rozwiązaniu tego zadania:
1. Oblicz stosunek promieni dwóch kul wiedząc, że stosunek ich objętości wynosi 1:4.
17 paź 12:03
grus-grus: | 4 | | 4 | | r1 | |
| TTr13: |
| TTr23=1:4⇒ |
| =3√2−2 |
| 3 | | 3 | | r2 | |
17 paź 12:15
Charles: wzór na objętość kuli:
przekształcasz wzór aby otrzymać wartość promienia: (pominiemy π bo w stosunku się ono skraca
− rozumiesz..)
R
2=
3√3
Czy taka jest odpowiedź?
17 paź 12:27
Charles: jednak źle zrobiłem bo wyszło masło maślane
17 paź 12:29
Charles: a może jednak nie:
| 3√3 | | 1 | | 3√16 | | 3√16 | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 3√12 | | 3√4 | | 3√64 | | 4 | |
17 paź 12:32
17 paź 14:09
Charles: moja wersja jest czytelniejsza i podejrzewam, że właśnie w takiej postaci będzie odpowiedź,
chociaż to co kolega grus−grus napisał to jest to samo...
a usunąć niewymierność chyba wypadałoby...?
17 paź 14:16
grus-grus: zgadza się,,rozwiązania do wyboru i to jest właśnie fajne w tym forum.
17 paź 14:28