równanie
kaz: Rozwiaz równanie (cos x − sin X)2 +tg x = 2sin2x
17 paź 14:47
kaz: Wielka prośba do Ety,Bogdana o rozwiązanie tego równania.
17 paź 15:56
kaz: Eta,Bogdan
17 paź 18:41
Eta:
cos2x +sin2x −2sinx*cosx − 2sin2x + sinxcosx=0
1 − 2sinx*cosx − sinx(2sinx*cosx −1cosx=0
1−2sinx*cosx +tgx( 1 −2sinx*cosx)=0
( 1 −2sinx*cosx)( 1 +tgx)=0
to:
sin2x = 1 v tgx= −1
dokończ.........
podaj załozenia ,że cosx ≠0 => x≠π2 +k*π , k€C
17 paź 18:58
kaz: | | 1 | | π | | π | | π | |
sin2x=1→x= |
| →x= |
| +2kπ ⋁ x=(π− |
| )+2kπ ⋁ tgx=−1→x=− |
| +kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 4 | |
17 paź 20:20
kaz: Dziękuję Eta
17 paź 20:23
Eta:
kaz
skąd taki wynik?
sin2x = 1 => 2x = π2+ k*2π /:2
to x = π4+k*π
17 paź 22:28
kaz: Przyznam szczerze,że nie radzę sobie zbyt dobrze w tym temacie(z resztą nie tylko w tym
).Dziękuję za drugą podpowiedź.Teraz na pewno już rozumiem(przynajmniej to zadanie).
17 paź 23:12
Eta:
17 paź 23:24