zadanko
madz,: Dany jest trapez ABCD, gdzie A(3,−2), B(3,3), C(0,4), D(−15,4)
a) które boki trapezu są równolegle? odpowiedz uzasadnij
b) oblicz długość wysokości tego trapezu.
17 paź 23:12
Bogdan:
Najpierw wykonaj rysunek.
17 paź 23:20
Bogdan:

Prosta zawierająca punkty A i D ma współczynnik kierunkowy
| | 4 − (−2) | | 6 | | 1 | |
aAD = |
| = |
| = − |
| |
| | −15 − 3 | | −18 | | 3 | |
Prosta zawierająca punkty B i C ma współczynnik kierunkowy
| | 4 − 3 | | 1 | |
aBC = |
| = − |
| |
| | 0 − 3 | | 3 | |
Równolegle są więc boki AD − BC.
| | 1 | | 1 | |
Równanie prostej zawierającej punkty AD: y = − |
| (x − 3) − 2 ⇒ y = − |
| x − 1 ⇒ |
| | 3 | | 3 | |
⇒ x + 3y + 3 = 0 (A = 1, B = 3, C = 3)
| | |1*0 + 3*4 + 3| | |
Odległość punktu C = (0, 4) od tej prostej h = |
| = |
| | √12 + 32 | |
| | 15 | | 15√10 | | 3√10 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √10 | | 10 | | 2 | |
18 paź 00:24