planimetria
xyz: Witam i proszę o pomoc:
1.W pólkole wpisano trapez ,tak,że dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu.Stosunek
przekątnej trapezu do sumy podstaw jest równy 2.Wykaż,że cosinus kąta między przekątną i
| | 1 | |
podstawą tego trapezu jest równy |
| . |
| | 4 | |
2.Z punktu C leżącego na okręgu o promieniu r=10 poprowadzono dwie cięciwy CA I CB równej
długości.Kąt ABC ma miarę α=30 stopni.Oblicz pole trójkąta ABC.
3.Dany jest trójkąt prostokątny ABC.Symetralna przeciwprostokątnej AB dzieli jedną z
przyprostokątnych na odcinki długości 3 i 6 cm.Wyznacz długość drugiej przyprostokątnej i
przyległy do niej kąt ostry.
17 paź 20:07
tim: Ja 1.
17 paź 20:12
xyz: cieszę się
17 paź 20:12
tim:

Odcinki tego samego koloru są równe.
Przyjmijmy.
szary = b
szary + 2 pomarańczowe = a
| | a − b | |
pomarańczowy = |
| = c |
| | 2 | |
niebieski = d
różowy = h
Jest to trapez równoramienny, gdyż możemy dorysować drugie półkole i otrzymamy trapez wpisany w
okrąg.
Z polecenia:
d = 2(a + b)
17 paź 20:18
xyz: jej...jak pięknie wytłumaczone..dzięki śliczne
17 paź 20:34
xyz: pomoże ktoś dalsze zadania?
18 paź 17:28