prosta calka
piotrek:
∫ x2* e−xdx = ∫ x2* (e−x)'dx = x2*e−x − ∫2x* (e−x)'dx = x2*e−x
− (2x*e−x − 2∫e−xdx ) = x2*e−x − 2x*e−x + 2e−x +c =
= e−x (x2 −2x + 2) +c
dobrze to jest? w odpowiedzi w nawiasie sa same plusy, ale nie widzę u siebie bledu
17 paź 17:17
AS: Przykre,ale całka błędnie obliczona.
Sprawdzenie przez różniczkowanie wyjaśniłoby całą sprawę.
A = |x2*e−xdx
Stosuję całkowanie przez części "per partes"
u = x2 dv = e−xdx
du = 2*xdx v = −e−x
A =u*v − |v*du = x2*(−e−x) − |(−e−x)*2*x*dx
A = −x2*e−x + 2|x*e−xdx
A = −x2*e−x + 2*A1 gdzie A1 = |x*e−xdx
Stosuję po raz drugi całkowanie przez części
u = x dv = e−xdx
du = dx v = −e−x
A1 = x*(−e−x) − |(−e−x)dx = −x*e−x + |e−xdx = −x*e−x − e−x
A = −x2*e−x + 2*A1 = −x2*e−x + 2*(−x*e−x − e−x)
A = −x2*e−x − 2*x*e−x − 2*e−x = −e−x*(x2 + 2*x + 2) + C
Sprawdzenie
A' = (−e−x)'*(x2 + 2*x + 2) − e−x*(x2 + 2*x + 2)' =
e−x*(x2 + 2*x + 2) − e−x*(2*x + 2) = e−x*(x2 + 2*x + 2 − 2*x − 2) = x2*e−x
17 paź 19:25