znajdz pierwiastki
zuzia: Hey mam problem musze z tego wiolomianu wyciagnac pierwistki
8x4 +14x3−60x2+14x+8=0
17 paź 13:12
tim: Na pewno taki wielomian?
17 paź 13:24
tim: Jeżeli tak, to :
| | √450 − 42√73 | | 3√73 | | 7 | |
8(x + |
| − |
| + |
| ) |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
| | √450 − 42√73 | | 3√73 | | 7 | |
(x − |
| − |
| + |
| ) |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
| | √450 + 42√73 | | 3√73 | | 7 | |
(x + |
| + |
| + |
| ) |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
| | √450 + 42√73 | | 3√73 | | 7 | |
(x + |
| + |
| + |
| ) |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
To jest jedno długie rozwiązanie...
17 paź 13:37
tim: Można doprowadzić ewentualnie wszystko do mianownika 8192.
17 paź 13:39
zuzia: to myslalam ze jest to rownaie zwrotne ale i tak mi niewychodzi... więcumiałby to ktos
rozwiazac jak by to było rownanie zwrotne
17 paź 13:48
tim: Przepraszam, masz racje zwrotne...
8x4 + 14x3 − 60x2 + 14x + 8 = 0
Dzieląc przez x2 i doprowadzamy do postaci.
8(x2 + x−2) + 14(x + x−1) − 60 = 0 y = x + x−1
8(y2 − 2) + 14y − 60 = 0
8y2 + 14y − 76 = 0
√Δ = 6√73
Liczymy x oraz y.
Wg Wikipedii...
17 paź 13:59