matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 14.6.2020
Zadania
Odp.
2
szalony_naukowiec:
Bardzo proszę o pomoc
5
kers02:
Wiedząc że funkcje wektorowe y1 (t) i y2 (t) tworzą układ fundamentalny układu równań y'=Ay+h(t), wyznaczyć równanie ogólne układu niejednorodnego.
0
marta:
Policzyć całkę ∫∫(G) e
√
x2+y2
dxdy, gdzie (G) jest obszarem spełniającym warunki x
2
+y
2
<=1,y>=0.
0
Huber:
Treść zadania brzmi obliczyć pochodne, mógłby ktoś mnie nakierować jak zacząć takowe zadanie? Byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
1
anonim123:
Czy jak liczę regułą mnożenia to zliczam przypadki w odwrotnej kolejności a kombinacjami nie?
3
herm98:
Czy tutaj zawsze jest tak?
0
Kaśka:
Może wie ktoś jak udowodnić że odwzorowanie z przestrzeni topologicznej na przestrzeń ilorazową jest ciągłe. f:X→X/
~
. Czy jeżeli funkcja jest surjekcją to jest ciągła?
2
astra:
Jak policzyć taką pochodną bo mi nie wychodzi? f(x)=(3+x)(
√
−x
2
+9
)
9
Marta:
Dla jakiego parametru 𝑚 odwrotności pierwiastków trójmianu kwadratowego
7
Mate:
Mam mały problem z takim zadaniem:
14
TłumokMatematyczny:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji f(x)= 2x
3
+ x
2
+ x − 4
6
matura:
Dwa okręgi o środkach A i B przecinają się w punktach C i D
8
astra:
Rozwiąż równanie ||x|−1| = x−10
1
TłumokMatematyczny:
Czy dobrze obliczyłam pochodną funkcji? f(x) = 2x
3
+ x
2
+ x − 4
2
Mariusz:
Problem jest z tym że źle policzyłeś tę drugą całkę , nie uwzględniłeś pochodnej złożenia
7
misio:
:::rysunek::: Czy ta prosta AB zawsze będzie pod katem prostym do prostej DC jeżeli w zadaniu nie jest to
10
Nowa:
Jak to obliczyć ? A=(4,5,7) i B=(4,7,9)
8
Kasia:
Cześć
5
Tytanek :
Bartek, Antek i Kacper podzieliły między siebie pewną liczbę jabłek. Kacper dostała połowę wszystkich jabłek i jeszcze 4. Antek dostała czwartą część
7
anonim123:
Dlaczego tutaj jest +kpi https://www.youtube.com/watch?v=hL--lAgMBfo W minucie 2:18?
5
etc:
Zapisać równania ogólne i parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkty P(1,0,1), Q(−1,2,1) R(−2,3,1)
27
student:
co będzie jutro na maturze?
11
anonim123:
cos2x+cosx+1=0 Czy da się to rozwiązać przez podstawianie 2cos
2
x−1+cosx+1=0
0
Marcin:
π
1. Oblicz pole wycinka koła o kącie środkowym
6
2.Oblicz pola obszarów ograniczonych krzywymi zadanymi równaniami parametrycznymi:Kardioidą
6
rerekumkum:
W urnie są kule białe i trzy razy więcej kul czarnych. Losujemy jednocześnie dwie kule. Wyznacz liczbę kul białych w tej urnie, jeśli wiadomo, że prawdopodobieństwo wylosowania
11
anonim123:
Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka o tworzącej długości 12 który ma największą objętość.
6
matix:
Oblicz wartość wyrażenia
4
zuza:
:::rysunek::: Mam tylko szybkie pytanie: jeżeli kąt ACB jest kątem między ścianami bocznymi, to czy kąt DCS
3
Spong:
Wyznacz część wspólną przedziału x≤7 x≥−1 x≤11/3
1
anonim123:
W 12:29 Zaznacza rozwiązania Matemaks Jak ja mam to odczytać z takiego wykresu jest jakiś inny sposób?
6
anonimek:
Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości :
2
Adaś:
Rozwiązanie równania 2x−5=7x+6−(
1
2
x + 2 ) jest: A.większe od −1 B. mniejsze od −1 C. równe 1 D. równe 2
3
anonim123:
Jak obliczyć pochodną z 48*h*pi−h
3
Wiem że pochodna z h
3
=3h
2
ale pozostałe nie wiem jak wyliczyć?
3
anonim123:
Czy można uzależnić rozwiązanie w zadaniu optymalizacyjnym od dwóch zmiennych? https://zadania.info/d525/6994700 tak jak tutaj?
10
Adaś:
Suma pięciu kolejnych liczb naturalnych jest równa 2285. Największa z tych liczb jest równa: A.455 B.457 C.458 D.459
2
Patryk:
Ile jest liczb parzystych 8−cyfrowych w zapisie których są co najmniej 2 trójki.
18
anonim123:
8
Z jakiego wzoru policzyć pochodną
?
k
2
+4
5
Magda:
Przekątne prostokąta ABCD mają długość 16 i przecinają się w punkcie E. Na boku BC obrano punkt F taki, że EF jest prostopadłe do AC i |EF|=6. Wykaż, że |DF|=2,8.
4
5353:
Inwestor rozważa dwa projekty inwestycyjne, czas realizacji każdego z nich to 6 lat. Projekt I wymaga 120 tyś nakładów w roku t=0 wpływy to 34300 zł/rok, projekt II wymaga 140 tyś nakładów
2
Mil:
Mam zadanie: Wykaż, że funkcja f opisana wzorem f(x)=x
3
+5x, gdzie x ∊ R, jest rosnąca. Zastanawiam się czy da się rozwiązać to zadanie szybciej (bez znaczenia czy poznaliście sposoby
11
Sponge:
Jak obliczyć pochodna takiej funkcji 2πr
3
+4π/r
5
Sponge:
Co się robi w zadaniach typu: Oblicz styczne do okręgu przechodzące w punkcie A i B, punkty te leżą na okręgu, a wiadome mamy tylko środek okręgu i jego promień?
0
G.P.:
Dany jest trójkat ABC gdzie A(2,−14), punkt przeciecia wysokosci H(−26,−10) , srodek okregu wpisanego O(−2,6). Wyznacz współrzedne B i C tego trójkata.
5
mat:
:::rysunek::: Proszę o rozwiązanie
6
anonim123:
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=377444 Nie rozumiem rozwiązania Kerajsa Nie wiem o co chodzi w tym momencie i dalej też nie wiem Dla jakiego punktu styczna do paraboli jest równoległa do
1
Anita:
Mogłabym prosić o pomoc z takim zadaniem Łącze składa się z 5 segmentów,
18
niewiem:
Jeden wiechołek kwadratu ABCD leży na prostej y=2x−17, dwa inne leżą na paraboli y=x
2
. Oblicz maksymalną wartość pola ABCD.
5
anonim123:
Prostopadłościenny pojemnik bez pokrywki o podstawie kwadratowej ma pojemnosc 4 litry. oblicz jakie powinny byc wymary pojemnika aby jego pole powierzchni bylo jak najmniejsze.
8
sonic:
https://mwalczak.w.staszic.waw.pl/matematyka/zb_zad1/
https://mwalczak.w.staszic.waw.pl/matematyka/zb_zad2/
3
anonim123:
Ile jest równa pochodna z a
2
+16razya
−
1
0
RubikSon:
Dany jest czworokąt wpisany w okrąg, którego boki wynoszą a,b,c,d oraz długości przekatnych to x, y.
4
Eksterminacja:
Zgłupiałam. Wszedzie jest napisane ze szereg naprzemienny ma postać ∑(−1)
n
an, a ja mam przykład
9
Kombi:
Ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie cyfry tworzą ciąg niemalejący?