Liczb trzycyfrowych
Kombi: Ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie cyfry tworzą ciąg niemalejący?
Dlaczego tego zadania
nie mogę rozwiązać w ten sposób :
Od wszystkich liczb trzycyfrowych
Odejmuje malejące ciągi.
Malejących ciągów jest (103)=120
900−120=780 − to jest dużo za dużo.
14 cze 00:29
Qulka: a dlaczego malejących masz tak mało?
14 cze 00:34
Qulka: niemalejących jest 165 licząc na piechotę

1+3+6+10+15+21+28+36+45=165
a malejących 84
więc reszta jest mieszana
14 cze 00:44
Kombi: Wybieram z 10 cyfr 3. Mogę je ustawić tylko w jednej kolejności żeby był ciąg malejący.
Dlatego malejących 120.
14 cze 00:47
Qulka: no tak..zapomniałam o zerze

ale policz jeszcze takie co to ani malejące ani rosnące np 152
14 cze 00:50
Qulka: ale w niemalejących na szczęście zero nie występuje więc nadal jest ich 165
14 cze 00:51
Kombi: No przecież jak ze wszystkich trzycyfrowych
Odejmę te malejące to 152 mi tam zostanie.
I wszystkie inne mieszane, stałe i rosnące tez − jednym słowem
Niemalejące.
I właśnie tego nie rozumiem
14 cze 00:52
Qulka: niemalejący tzn rosnący lub stały czyli 123 lub 112 lub 111 lub 226
14 cze 00:54
Qulka:
malejący a>b>c>d
nierosnący a≥b≥c≥d
rosnący a<b<c<d
niemalejący a≤b≤c≤d
14 cze 00:56
Mila:
1) 3 jednakowe cyfry : 9 liczb
2) 2 jednakowe cyfry: 72 cyfry
| | | | 1 | |
3) 3 różne cyfry | = |
| *9*8*7=3*4*7=84 |
| | | 6 | |
9+72+84=165
II sposób− kombinacje z powtórzeniami:
| | | | 1 | |
= | = |
| *11*10*9=11*5*3=165 − liczba ciągów niemalejących |
| | | 6 | |
14 cze 00:58