matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 12.3.2010
Zadania
Odp.
2
mique:
szkielet graniastosłupa
(z przekątnymi) ma może ktoś do odsprzedania? ...albo może ktoś podpowie z czego takie coś mogę zrobić? na lekcje potrzebuję za 2 tyg.
0
potrzebne:
http://img27.imageshack.us/img27/4411/dsc0260z.jpg
5
fruu:
Trzy liczby x, y, z sa kolejnymi wyrazami ciagu geometrycznego, a liczby x+y, y+z, z+x sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Wyznacz iloraz ciagu geometrycznego.
2
Hania:
Coś nie tak jak ma być
Mam takie zadanie ; Kwadrat o boku dł 2 obrócono wokół jego przekątnej. Powstała bryła która ma pole powierzchni równe?
1
fruu:
Wyznacz ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie 2 wiedząc, że wyraz pierwszy, trzeci i jedenasty tworzą ciąg geometryczny.
3
Hania:
Myślałam sporo nad tym zadaniem ale nigdy nie wychodzi mi żadna z podanych odpowiedzi. brrr
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod
0
ewka:
prosze o pomoc w zadaniu ; w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krwwedz podstawy ma dlugosc 6m a krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod katem 30 stopni oblicz objetosc ostroslupa
1
ewa:
Rozwiąż układ równań:
2
spit:
Dane sa wierzcholki trojkata A(0,0) B(6,0) C(4,2) wyznacz rownanie symetralnej s boku AC tego trojkata
0
spit:
Dwa boki kwadratu ABCD zawieraja sie w prostych o rownaniach l
1
: \ y=−\frac{1}{3}x+3\\ l
2
: \ y=3x−7
5
spit:
Znajdz odleglosc punktu A od prostej l, wiedzac ze A(−2,3) l:y=−3x−2
4
Ulusia :)):
Ulusia : Pomocy! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5 n+1wykaz że jest to ciag
0
Paulina:
nie chodzi mi o rozwiązania, tylko o podpowiedzi do tych zadań, bądź też jakiś równań.
6
Marta:
Ej mam problem Udowodnij ze sin10*cos20*cos40=1/8
2
malinaa18:
nie wiecie gdzie jest link z odpowiedziami do dzisiejszej matury
?
4
Can7ona:
tg110 * tg200 − 2cos2x=0
4
fruu:
Dla jakich x liczby log2, log(2
x
−1), log(2
x
+3) tworza w podanej kolejnosci ciag arytmetyczny?
2
szymon:
Rozwiązaniem nierówności(x−1.5)
2
≤6,25 jest przedział a)(−1,4).
4
bartek:
Skończony ciąg arytmetyczny (a
n
) określony jest wzorem a
n
= 2n+3 .Wzięto kilka końcowych wyrazów tego ciągu.Ich suma jest równa 145 ,a suma najmniejszego i największego wziętych
11
puszka:
proszę o pomoc. dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o polu bocznym Pb= 48 cm
2
wiedząc ze przekątna
3
robaczek :
poproszę o rozwiązanie
1)Napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej i kierunkowej, gdy: A=(−2;4), B=(−2;5)
2
synu77:
Do windy stojącej na parterze w budynku ośmiopiętrowym wsiadło 5 osób.Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wszystkie osoby wysiądą na różnych piętrach.
0
NIKUŚ:
poproszę o rozwiązanie 1)Napisz równanie prostej AB w postaci ogólnej i kierunkowej, gdy: A=(−2;4), B=(−2;5)
3
likabu:
Zielona gąsienica spina się na wierzchołek drzewa.Pierwszego dnia wspięła się 10 cm, lecz w nocy zsunęła się o 5cm; drugiego dnia wspięła się 12cm, a w nocy zsunęła się o
4
fruu:
dla jakich wartosci x ∊<0;2π> nastepujace liczby tgx, 2sin2x, ctgx w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny?
3
Toja:
Bardzo proszę o pomoc. : dot. trójmianu kwadratowego. Z równania wyszło mi że Δ = 1 , to ile będzie
√
Δ
= ? , aby wyliczyć miejsce zerowe x
1
do
1
melania.:
wyznacz wspolczynniki b i c trojmianu kwadratowego f(x) = x
2
+ bx +c, ktorego miejscami zerowymi sa liczby 4 i −3.
1
NAFIKA:
4.Równanie symetralnej odcinka AB, gdy A=(4,−3) i B=(−8,7L ma postać:
1
kwiatuszek :
.Prosta AB, gdzie A=(l,2) i B=(3,m), jest równoległa do prostej o równaniu x+y+l=O,
pomocy
1
smile:
w pewnej szkole uczy się 400 uczniów. 65% uczy się angielksiego
8
kwiatuszek :
pomocy 2.Kwadrat różnicy pierwiastków równania x2+x −2=0 jest równy:
1
smile:
liczba x jest o 6 większa od podwojonego kwadratu liczby a. zapisz w postaci równania
8
NIKUŚ :
jak to rozwiązać
1.Liczby −7 i 5 są pierwiastkami równania x2+bx+c=0. Wynika z tego, że:
2
ania:
PROSZĘ O POMOC
Stu młodych ludzi zapytano, w którym wieku życia zakończyli edukację. Wyniki ankiet
4
diana:
2
2o
* 4
40
=
co z tym zrobić? pomóżcie
2
ewa:
Okrąg o promieniu r toczy się wewnętrznie bez poślizgu po okręgu o prominiu 2r. (Okręgi leżą w jednej płaszczyźnie). Jaką linię zakreśla punkt X ruchomego okręgu?
0
synu77:
ze zbioru liczb{1,2,3,4,5}losujemy dwie liczby i zapisujemy w kolejności wylosowania.Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania liczby podzielnej przez 5
1
ewa:
W czworokącie przekątne są prostopadłe i można w niego wpisać okrąg. Wykaż, że iloczyny długości przeciwległych boków są równe.
2
szymon:
wyanikiem działania
2
3
+
jest
3x
x
2
4
oooo:
OBLICZ B.
0
aniolek:
prosze o ratunek
1
grzesiek:
mam wyrażenie (x
3
+2x
2
)
5/3
+ (x
3
+2x
2
)
4/3
*(x
2
−2x)
1/2
+ (x
3
+2x
2
)*(x
2
−2x)+ (x
3
+2x
2
)
2/3
*(x
2
−2x)
3/2
+ (x
3
+2x
2
)
1/3
*(x
2
−2x)
4/2
+ (x
2
−2x)
5/2
2
nit:
mam problem z funkcjami ! gdzie sa argumenty a gdzie wartosci
1
Paula:
Mam problem z kilkoma prostymi zadaniami, więc proszę o pomoc!
0
synu77:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania w sumie co najmniej 8 oczek?
2
ania:
Eto dziękuję za pomoc
Możesz mi jeszcze pomóc?
2
aniolek:
oblicz objetosc powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego czworokatnego ktorego przekatna ma dlugosc 18cm i tworzy z podstawa kat 60 stopni
6
lejdika:
Rozpatrujemy ciąg liczb: 49, 4489, 444889, ..... Następny wyraz ciągu powstaje przez dołączenie liczby 48 w środku poprzedniego. Wykazać, że wszystkie wyrazy ciągu są kwadratami pewnych
8
PROSZę O POMOC:
oblicz a i b:
5
Haaaaaaanka:
jak rozwiazywac tego typu zadania:
4
aniolek:
czy ktos pomoze aniolkowi //
plis
4
***GEOMETRIC***:
321 w ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokość ma długość H, a kąt między ścianami bocznymi ma miarę α. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.
1
aniolek:
mam problem z takim zadaniem; w ostroslupiw prawidlowym trojkatnym krawedz podstawy ma dlugosc 6m a krawedz boczna jest nachylona do podstawy pod katem 30 stopni oblicz objetosc ostroslupa
1
kasza:
:::rysunek::: Mam problem z zadaniem z geometrii analitycznej, bardzo prosze o pomoc
4
Ulusia
: Pomocy! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5
n+1
wykaz że jest to ciag
1
Haaaaaaanka:
2
√
3
*
√
3
=
2
sk:
OBLICZ OBJETOSC I pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego z podstawa kat 60 stopni
4
ania:
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak to zrobić? okrąg o środku w punkcie S=(−1,2) i promieniu r=2 ma dwa punkty wspólne z prostą AB,gdy:
2
Mystery :
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = ax
2
+bx+1. Znajdz współczynniki a i b wiedząc, że dla każdej liczby rzeczywistej x zachodzi równość f(x−2)=f(x) − 4x −2
6
sk:
kolo o polu 36 pi obracamy wokol srednicy.oblicz objetosc otszymanej bryly
1
wn:
to sprawa zycia i smierci
4
wn:
hej pomozecie w zadaniu oblicz objetosc stozka wiedzac ze jego twozaca ma 10 cm a promien podstawy jest dwa razy od niej krotrzy
3
Haaaaaaanka:
−|−x+1|
2
Sabcia:
zad 1 dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6cm i ∡ nachylenia krawędzi bocznej do podstawy o mierze α=60o:
1
Sabcia:
prosze o pomoc
2
szymon:
6
Nikka:
Zamień ułamek okresowy 2,3(4) na zwykły (nie korzystając z sumy szeregu geometrycznego). Z szeregu łatwo, ale bez to nie wiem jak ...
5
Kaśka:
Jak tam matura Wam poszła ?
0
malinaa18:
12 Marzec Matura próbna z matematyki! Pisał dzisiaj ktos mature z matematyki próbną?Jak tak to może ktoś sie orientuje gdzie są
6
Nikka:
Zad. Jaki kąt wypukły tworzą wskazówki (godzinowa i minutowa) zegara o godzinie 9.20?
1
szymon:
Proszę sprawdzić czy dziedziną wyrażenia
6x−12
3x
2
−12
2
pawełek:
niech ktos pomoze
6
smutna;(:
bardzo prosze o pomoc rozwiąż równanie:
0
Pomocy
! wyraz ogólny ciagu (an) wyraza sie wzorem an=2−5 n+1wykaz że jest to ciag geometryczny
1
daniel:
Bardzo proszę o rozwiązanie pomóżcie
1
Lusia:
Z talii 52 kart do brydża wyciagamy losowo 2 karty bez zwracania pierwszej do talii.Jakie jest prawdopodobieństwo, że obie karty bedą królami?
0
Lusia:
Rzucamy n=6 razy sześcienną kostką do gry.Jakie jest prawdopodobieństwo , że 4 wypadnie k=2 razy
1
Dzidziuś:
wykonaj odwrotnośc dzialania
√
3
−1
4
Dzidziuś:
sprawdz czy 8
5
+4
8
+6*16
4
jest podzielne przez 5(nie obliczajac tej liczby). uzasadnij po obliczeniu wyszlo, ze ejst ale bez liczenia nie mam pojecia...:(
1
Dzidziuś:
oblicz (4
√
2
−2
√
3
)(4
√
2
+2
√
3
)
−
1
, jak rozwiązuje z wzoru skroconego mnozenia to wychodzi zbyt skomplikowany wynik, a jak mnoze kazdy czynnik przez kazdy to inny, wiec niewiem jak to
1
Maturzysta:
:::rysunek::: czy to jest prawda że jeżeli dwusieczna zawiera sie w przekątnej w trapezie to w tym niebieskim
1
Zbych:
k || l <− co || oznacza?
1
Kaemo:
:::rysunek::: Trzeba obliczyć x.
2
rox:
Jaka jest różnica między |f(x)| a f(|x |)
przy rysowaniu funkcji homograficznej
1
Maturzysta:
zad równoległobok prosze o pomoc
w rugnoległoboku a przekątnych długości 20 cm i 12 cm wpisano romb w taki sposób że boki rombu
3
Natalia:
Twierdzenie talesa − pomocy