geo
Sabcia: zad 1 dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy a=6cm i ∡ nachylenia
krawędzi bocznej do podstawy o mierze α=60o:
a) oblicz długość krawędzi bocznej tego ostrosłupa
b) objętość i pole powierzchni tego ostrosłupa
zad 2 powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o przekątnej długości d=6√2 cm.
Oblicz pole i objętość walca.
12 mar 13:47
Eta:
to: b= 4
√3
| | H | | √3 | |
|
| = sin60o => H= 4√3* |
| = 6
|
| | b | | 2 | |
| | a2√3 | |
V= 13* |
| *H=........ oblicz
|
| | 4 | |
P
c= P
p+3*PΔBCW
PΔBCW=
12*a*h
b h
b2= b
2−(
a2)
2=48−9= 37
h
b=
√37
P
c= ...... podstaw dane i oblicz....
2) d=a
√2 => a
√2=6
√2 => a= 6
a= 2r => r= 3 H= a=6
V= πr
2*H=...... dokończ...
12 mar 14:25
Sabcia: Eta wielkie dzięki za pomoc
13 mar 21:26