dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny
puszka: proszę o pomoc.
dany jest graniastosłup prawidłowy czworokątny o polu bocznym Pb= 48 cm2 wiedząc ze przekątna
graniastosłupa d= 6√2 cm nachylona jest do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.oblicz
objętość graniastosłupa.
12 mar 20:00
Dzidziuś: sinL=H6√2
sin 60=h6√2
√32=h6√2
2h=6√2*{3}
h=6√6
12 mar 20:19
Dzidziuś: zaraz bedzie ciag dalszy
12 mar 20:20
puszka: czyli cosinus bedzie równy 6√4 ?
12 mar 20:23
Dzidziuś: a*h=48cm2
a*6√6=48
a=483√6
a=16√6 * √6√6
a=8√63
12 mar 20:24
Dzidziuś: Pp=a2
Pp=(8√63)2
Pp=42,7cm2
12 mar 20:27
Dzidziuś: obj=Pp*h
obj=256√6
12 mar 20:29
puszka: dzięki wielkie
12 mar 20:34
Dzidziuś: ależ proszę bardzo, jak masz jakies pytania to śmialo
12 mar 20:47
ms: h jeśli już coś wychodzi raczej 3√6
14 mar 16:04
ms: poza tym nie wydaje mi sie że w podstawie tego graniastosłupa jest kwadrat, raczej romb bo nie
zgadzają sie długości a pole boczne równe 48 to 4a*h czyli a*h=12
14 mar 16:06
ms: nie sorry to musi być kwadrat

mój błąd ale i tak wychodzi to dość dziwnie wysokość wyszła mi
3
√6 a a=2
√6/3
14 mar 16:43