matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 1.5.2018
Zadania
Odp.
4
Kasia:
Dany jest trójkąt równomierny o ramionach a, podstawie b i wysokości h. Obracamy go dookoła prostej przechodzącej przez wierzchołek trójkąta i równoległej do podstawy. oblicz pole
3
123:
Dla jakich wartości parametru istnieją rozwiązania równania: −sin
2
x−sinx+1−m=0
4
adrian:
mam log
7
14 wiem, że: log
1
4 2 = a i log
1
4 5 = b
5
mat18:
W trapezie równoramiennym ABCD przekątne o długości 16 przecinają się w punkcie E pod kątem 30
0
. Punkty K,L,M,N są środkami boków trapezu
1
johhnik:
Boki prostokąta mają długość a i b gdzie a > B Udowodnij że jego przekątne przecinają się pod kątem o mierze dla której cos alfa = a
2
−b
2
/a
2
+b
2
5
Kweszczon:
Mogę prosić o wskazówkę do zadania?
1
hubi:
Hej! Znacie jakieś dobre zbiory zadań z geometrii? Znam Stefan Mizia wykaż że... geometria oraz
1
Kweszczon:
Cześć,
2
Kweszczon:
Kolejne pytanko:
5
Kweszczon:
Hej!
13
Agata:
Rozwiązać nierówność: (x−3)
2x
> 1
0
Jack:
Dzień doberek czy ma ktoś może jakiś materiał odnośnie liczenia równań liniowych metodą gaussa
1
maugo:
Wewnątrz kwadratu ABCD o bokach długości 6, wybrano taki punkt K, że AKB jest kątem ostrym. Narysuj figurę złożoną ze wszystkich takich punktów K i oblicz jej pole.
2
1313:
Hej! Mam jedno pytanie odnośnie tego zadania →
https://ibb.co/h1ZdUS
Wkleiłam fragment rozwiązania. Nie rozumiem
3
KWIATEK:
Jak mam wykazać że jeśli a>0,to (a²+1)/(a+1)≥ (a+1)/2
3
KWIATEK:
PROSZĘ POMÓŻCIE x⁸−15x⁴−16=0 ,) (x+1)³(x²+2x+1)(x²+5)=0 JAK ROZWIĄZAĆ TE RÓWNANIA
11
KWIATEK:
JAK TO WYKONAĆ:
3
maugo:
Przedstaw liczbę 2011 jako sumę dwóch liczb naturalnych takich że druga powstaje z pierwszej poprzez skreślenie ostatniej cyfry
1
Kaparek13 :
W stozek o wysokości H i promieniu podstawy R wpisano drugi stozek w ten sposób ze jego wierzchołek leży w środku podstawy danego stożka, a brzeg podstawy leży na powierzchni
5
johhnik:
Udowodnij że jeśli alfa beta nalezy (0,pi/2) to cos(alfa+beta)<cos alfa+cos beta
2
Agata:
sinα
α
f(α)=
+
α
sinα
policzyć pochodną
6
KASIA M.:
Mam polecenie :Rozwiąż równania−proszę o pomoc.
1
KASIA M.:
Wykonaj działania(−takie polecenie)−bardzo proszę o pomoc a)
8
Veectoria:
Dla jakiej wartości parametru m okręgi o
1
: (x+5)
2
+(y+m)
2
=2m+4
2
Adam:
Rozpatrujemy wszystkie stożki, których pole powierzchni całkowitej jest równe P . Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka, który ma największą objętość. Podaj tę największą
2
KASIA M.:
WYZNACZ SUMĘ WSZYSTKICH WSPÓŁCZYNNIKÓW WIELOMIANU W(x) jeśli: W(x)=(3x¹⁰−2x¹¹)⁵⁰(wszystko do potęgi 50 −bo chyba dobrze nie widać)
4
AByPyK:
Wykaż, że jeśli a,b∊(0,1) ∪ (1, +
∞
) to |log
a
b + log
b
a|≥2
2
Gustavo:
Dany jest okrąg o równaniu o0: (x−3)
2
+(y−1)
2
=1. W pierwszej ćwiartce układu współrzędnych istnieją dwa okręgi o1, o2 styczne zewnętrznie do okręgu o0 i jednoczesnie styczne do obu osi
6
KASIA M.:
Miasto Ai miasto B łączy linia kolejowa długości 210 km. Średnia prędkość pociągu pospiesznego na tej trasie jest 24 km/h większa od średniej prędkości pociągu osobowego. Pociąg pospieszny
5
KASIA M.:
Co OTRZYMUJEMY PO WYKONANIU DZIAŁANIA: : (2X+4)/(X−5)+(X−6)/X
3
Kweszczon:
Cześć,
1
Adam:
W urnie jest 7 kul czarnych i 3 białe. Losujemy z tej urny pięć razy po jednej kuli i po każdym losowaniu wkładamy wylosowaną kulę z powrotem do urny oraz dokładamy do urny dwie kule w
2
Adam:
Wykaż, że jeżeli odcinki łączące środki przeciwległych boków czworokąta są prostopadłe, to przekątne tego czworokąta mają równe długości.
3
Mopsik:
Hej heej
16
crooen:
√
−1
3
XD:
Czym są punkty siodłowe funkcji? Czy ktoś potrafi to wyjaśnić w jasny sposób, bądź odesłać do stron, gdzie w ten sposób jest to wyjaśnione?
1
Adam:
x
2
−2x
lim
x→ 2
=
√
x+2
−2
2
Arkham:
:::rysunek::: Krawędź boczna graniastosłupa prawidłowego trójkątnego jest dwa razy dłuższa od krawędzi
1
adi3d:
Wyznacz miarę stopniową kąta ostrego,pod jakim przecinają się przekątne ośmiokąta foremnego.
4
macie:
(
√
2
/2+i
√
2
/2)
10
20
matura:'):
Drogę s (w km) przebytą przez pociąg między stacjami A i B w czasie t (w minutach) opisuje wzór s(t) = 4t−0,1t
2
.
2
Endriu:
Zad 4. Oleńka zapłaciła 96 zł za pomarancze i cytryny. Pomarancze kosztowaly tyle, ile cytryny, ale cytryn było o 10 więcej niż pomarańczy. Jeda pomarańcza kosztowała przeciętnie o 5 zł
4
Kweszczon:
Cześć,
7
Kasia:
Damy jest trapez rownoramienny o kącie ostrym 45. Podstawy trapezu są równolegle do osi x, wierzchołki krótszej podstawy należą do paraboli y=−x−5x−2, a ramiona trapezu są odcinkami
13
Janek1222:
Witam, mam problem z pewnym zagadnieniem. Mianowicie, w jaki sposób mogę sprawdzić poprawność rozwiązania równania typu:
6
Kweszczon:
Hej,
23
answer:
Oblicz ile jest różnych liczb dwudziestocyfrowych, których iloczyn cyfr jest równy 32. Wyszedł mi wynik 42104 (rozbiłem na 5 przypadków itd.), ale nie mam odpowiedzi, więc nie wiem
6
Kweszczon:
Cześć!
0
Mianownik:
Mam wykazać że r
1
2
+r
2
2
=r