nierówność
Agata: Rozwiązać nierówność:
(x−3)2x > 1
1 maj 20:26
Adamm:
Jesteś pewna że tam nie było ((x−3)2)x>1 ?
1 maj 20:27
Agata: ma być tak jak napisałam
1 maj 20:45
AByPyK: Jaka jest różnica w zapisie ((x−3)2)x>1, a (x−3)2x > 1
1 maj 20:52
Kweszczon: (x−3)2x = 1
2x = 0
x > 0
1 maj 20:52
AByPyK: poprawka ((x−3)2)x>1, a (x−3)2x > 1
1 maj 20:54
Adamm:
AByPyK, niech to będzie dla ciebie zadanie domowe
1. x=3
równanie nie jest spełnione
2. 1>x−3>0
2x<0
sprzeczność
3. x−3>1
2x>0
ostatecznie x>4
4. x−3=1
1>1 sprzeczność
5. x−3<0
2x musi być liczbą wymierną o nieparzystym mianowniku p/(2q+1), NWD(p, q)=1
dodatkowo jeśli 2 nie dzieli p to (x−3)2x jest ujemne
więc 2|p, i x możemy zapisać w postaci 2p/(2q+1)
1'. jeśli −1<x−3<0 to
2x<0
sprzeczność
2'. jeśli x−3=−1 równanie nie jest spełnione
3'. jeśli x−3<−1
2x>0
2>x>0
ostatecznie
x>4 lub x jest liczbą wymierną postaci 2p/(2q+1) i 2>x>0
1 maj 21:04
AByPyK: Dziękuję Adamm
1 maj 21:08
Adamm:
pomyliłem się trochę
x możemy zapisać jako p/(2q+1)
i 2>x>0 gdzie x jest liczbą wymierną postaci p/(2q+1)
1 maj 21:13
AByPyK: aaaaaaaaa chodzi o wartość bezwzględną, czy tak?
1 maj 21:23
Adamm: Chodzi o to że potęgowanie liczb ujemnych nie jest tak dobrze określone jak dodatnich
1 maj 21:25
AByPyK: no tak
1 maj 21:27
AByPyK: to prawda
1 maj 21:27
AByPyK: Dziękuję, pozdrawiam
1 maj 21:27