Zad 4. Oleńka zapłaciła 96 zł za pomarancze i cytryny.
Endriu: Zad 4. Oleńka zapłaciła 96 zł za pomarancze i cytryny. Pomarancze kosztowaly tyle, ile cytryny,
ale cytryn było o 10 więcej niż pomarańczy. Jeda pomarańcza kosztowała przeciętnie o 5 zł
więcej niż cytryna. Ile Olenka kupiła pomarańczy, a ile cytryn?
1 maj 14:53
q: ilpść pomarańczy p * cena pomarańczy c
p*c=48
(p+10)(c−5)=48
1 maj 15:02
q:
p=6 pomarańczy po 8zł
16 cytryn po 3 zł
1 maj 15:10
Endriu: p − ilosc pomaranczy
c − ilosc cytryn
x − cena jednej cytryny
x+5 − cena jednej pomaranczy
Układ równań:
| | ⎧ | p+c=96 | |
| | ⎩ | (x+5)*p = x*(c+10) |
|
Z pierwszego równania wyznaczam załóżmy c więc: c=96−p, następnie podstawiam do drugiego i mi
nie wychdzi (nie redukuje sie) co robię źle?
6 maj 12:45
PW: p+c to w Twoich oznaczeniach liczba owoców, a nie ich wartość (równanie p+c=96 nie ma
uzasadnienia).
6 maj 12:50
Endriu: w takim razie jak powinno wygladac?
6 maj 13:03
6 maj 13:29
PW: Przecież q rozwiązał to zadanie 1 maja
6 maj 13:30
Endriu: 96 dzielimy na 2 dlatego, że mamy dwa rodzaje owoców, a pomarancze i cytryny kosztowaly tyle
samo, dobrze mówie?
6 maj 14:52
Endriu: ?
14 maj 18:00
Mila:
96zł:2=48zł− koszt pomarańczy ( =koszt cytryn)
p − liczba pomarańczy
c − liczba cytryn , c=p+10
x − cena jednej cytryny
x+5 − cena jednej pomarańczy
(p+10)*x=48− liczba cytryn x cena cytryny
p*(x+5)=48 − liczba pomarańczy x cena pomarańczy
rozwiąż:
p=6, c=16
x=3zł.
A najlepiej tak, jak Tadeusz
14 maj 21:50