K
Kasia: Damy jest trapez rownoramienny o kącie ostrym 45. Podstawy trapezu są równolegle do osi x,
wierzchołki krótszej podstawy należą do paraboli y=−x−5x−2, a ramiona trapezu są odcinkami
stycznych do tej paraboli. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego trapezu, wiedząc, ze można w
niego wpisać okrag.
1 maj 13:54
Kasia: *y=−x2−5x−2
1 maj 13:59
piotr:

(−x
2−5x−2)' = tg(π/4)
⇒
x=−3
okrąg opisany:
y = (67/4−(x+5/2)
2)
(1/2)
ramiona:
y=−x+2
y=x+7
1 maj 14:28
Kasia: A mógłbyś wytłumaczyć skad To? 😥
1 maj 14:48
piotr: niestety, ale pokręciłem
1 maj 15:03
iteRacj@:
okrąg nie jest opisany, ale x
1=−3 współrzędna jednego wierzchołka się zgadza,
a równania prostych zawierających boki wyliczone bez okręgu są takie same jak policzyłeś
1 maj 15:14
piotr:

okrąg wpisany:
| 3 | | 1 | |
| + |
| =(x+5/2)2+(y+1/√2−7/2)2 |
| 4 | | √2 | |
1 maj 20:06
piotr: równanie dłuższej podstawy:
y = 3−√2
1 maj 20:12