Stereometria
Kasia: Dany jest trójkąt równomierny o ramionach a, podstawie b i wysokości h. Obracamy go dookoła
prostej przechodzącej przez wierzchołek trójkąta i równoległej do podstawy. oblicz pole
powierzchni całkowite powstałej bryły
1 maj 23:53
1 maj 23:56
Kasia: Ale wlasnie tu nie obracam wokol podstawy tylko tego trzeciego wierzcholku. Wyjdzie taki jakby
walec zbudowany z wycietymi dwoma stozkami, ale nie wiem jak policzyc jego pole powierzchni
calkowitej
2 maj 00:06
2 maj 00:10
Eta:

P
c= P
b(walca) +2P
b (stożka)
wymiary walca: r=hΔ , H=b
wymiary stożków : r=hΔ ,l=a
P
c= 2πhb +2πha= 2πh(a+b)
2 maj 00:20