Trójkąt równoramienny o podstawie a i wysokości H. Oblicz objętość powst bryły.
xoxoMaggie: Trójkąt równoramienny o podstawie a i wysokości H poprowadzonej do tej podstawy obraca się
wokół ramienia. Wyznacz objętość powstałej bryły.
Bardzo proszę o pomoc. Wiem, że wyjdą złączone dwa stożki, ale kompletnie nie mam pojęcia jak
wyznaczyć ich wysokości i promienie.
2 kwi 11:58
aniabb:

b=
√H2+ a2 /4 to jest suma wysokości obu stożków
a*H=r*b więc r = aH/b to jest promień obu stożków
| | a2H2 | |
V= 1/3 π |
| * √H2+ a2 /4 |
| | H2 + a2 /4 | |
2 kwi 12:48
xoxoMaggie: dzięki!
14 kwi 15:39