WIELOMIANY
KWIATEK: PROSZĘ POMÓŻCIE x⁸−15x⁴−16=0 ,) (x+1)³(x²+2x+1)(x²+5)=0 JAK ROZWIĄZAĆ TE RÓWNANIA
1 maj 18:57
maugo: W pierwszym zrób podstawienie za x4=t
A w drugim masz iloczyn nawiasów jest wtedy równy 0, gdy któryś z tych nawiasów jest 0,
przyrównaj każdy nawias do 0 i rozwiąż
1 maj 19:01
Eta:
1/ (x4−16)(x4+1)=0
(x2−4)(x2+4)(x4+1)=0
(x−2)(x+2)(x2+4)(x4+1)=0 , x2+4=0 sprzeczne i x4+1=0 sprzeczne
x=2 v x= −2
============
2/ (x+1)3(x+1)2(x2+5)=0 , x2+5=0 sprzeczne
(x+1)5(x2+5)=0
x= −1
=======
1 maj 19:04
KWIATEK: DZIĘKUJĘ
1 maj 20:11