aksjomat, test IV, trygonometria
Moska: Witajcie

Mam problem z takim zadaniem:
Rozwiąż równanie
sinx + sin
π6 = sin (x +
π6 )
Znalazłam rozwiązanie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/287066.html
ale nie rozumiem czemu mój sposob nie działa. :c
sinx +
12 = sin (x +
π6 )
sin (x +
π6 ) − sinx =
12
sinx*cos
π6 + cosx*sin
π6 − sinx =
12
sinx*
√32 + cosx*
12 − sinx =
12 /*2
√3 sinx + cosx − 2sinx = 1
cosx = 1+ sinx ( 2 −
√3 ) /
2
cos
2 x = 1 + 2*sinx ( 2 −
√3 ) + sin
2 x ( 7 − 4
√3 )
1 − sin
2 x = 1 + 2*sinx ( 2 −
√3 ) + sin
2 x ( 7 − 4
√3 )
sinx ( 4 − 2
√3 ) + sin
2 x ( 8 − 4
√3 ) = 0
sinx ( 4 −2
√3 ) + 2sin
2 x ( 4 − 2
√3 ) = 0
( 4 −2
√3 ) ( sinx + 2sin
2 x ) = 0 / ( 4 −2
√3 )
( sinx + 2sin
2 x ) = 0
sinx ( 1 + 2sinx) =0
sinx = 0 v sinx=−1/2
x = kπ x= −
π3 + 2kπ v x= −
2π3 + 2kπ
Poprawne rozwiązanie to
x= 2kπ v x= −
π6 + 2kπ