NIerównośći trygonometryczne
Kweszczon: Hej!
Trygonometrii nigdy zbyt wiele:
cos4x + 2cos
2x < 1
cos4x + 2cos
2x − 1 < 0
cos4x + cos2x < 0
Z wzoru na sumę funkcji trygonometrycznych:
2cos3xcosx < 0
Rozważam dwa przypadki:
1) cos3x > 0 cosx < 0
| | π | | π | | 3π | | 11π | |
Zapisuję x ∊ ( |
| ; |
| )∪( |
| ; |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
2) cos3x <0 cosx < 0 ∅
| | π | | 5π | | 7π | | 3π | |
Dlaczego w odpowiedziach występuje dodatkowo ( |
| ; |
| )∪( |
| ; |
| )? |
| | 2 | | 6 | | 6 | | 2 | |
Analizując wykres, dostrzegam związek między zbiorami, jednak nie potrafię uzasadnić na
podstawie obliczeń.
1 maj 20:49
Lech: cos 3x * cos x < 0 ⇔ ( cos 3x < 0 i cos x > 0 ) lub ( cos 3x > 0 i cos x < 0 )
1 maj 21:13
Kweszczon: Przepraszam, widzę, że nieprawidłowo zapisałem 2)
Wciąż nie rozumiem odpowiedzi w zbiorze...
1 maj 21:26
Mila:
Czy masz podać rozwiązania w przedziale <0,2π> ?
1 maj 21:35
Kweszczon: Tak!
1 maj 21:44
Mila:

cos4x + cos2x < 0⇔
2cos
2(2x)+cos(2x)−1<0
cos(2x)=t, |t|≤1
2t
2+t−1<0
Δ=9
| π | | 5π | |
| +2kπ<2x<π+2kπ lub π+2kπ<2x< |
| +2kπ /:2 |
| 3 | | 3 | |
| π | | π | | π | | 5π | |
| +kπ<x< |
| +kπ lub |
| +kπ<x< |
| +kπ |
| 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
k=0
| | π | | π | | π | | 5π | |
x∊( |
| , |
| ) lub x∊( |
| , |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
===============================
k=1
| | π | | π | | π | | 5π | |
x∊( |
| +π, |
| +π) lub x∊( |
| +π, |
| +π)⇔ |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
| | 7π | | 3π | | 3π | | 11π | |
x∊( |
| , |
| ) lub x∊( |
| , |
| +π) |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | |
=======================================
1 maj 23:14