iloraz różnicowy funkcji
matura:'): Drogę s (w km) przebytą przez pociąg między stacjami A i B w czasie t (w minutach) opisuje wzór
s(t) = 4t−0,1t2.
a) Określ dziedzinę Ds funkcji s i podaj czas przejazdu pociągu między stacjami A i B.
b) Oblicz średnią prędkość (w km/min) z jaką jedzie ten pociąg w ciągu pierwszych 20 minut od
wyjazdu ze stacji A.
1 maj 15:04
Jerzy:
a) t ≥ 0 , czas zależy od odległości i prędkości pociągu.
1 maj 15:12
matura:'): No okej, czyli rozwiązuje nierówność kwadratową:
4t − 0,1t2 ≥0
Wychodzą mi dwa rozwiązania: 0 i 0,4.
Odpowiedzi w moim zbiorze to: a) D = <0,40>, czas 40 minut, b) 2 km/min
Ktoś rozumie jak i dlaczego?
1 maj 15:23
Lech: Jest to ruch jednostajnie opozniony i S≥0 , oraz v = dS/dt = 4 − 0,2t , v = 0 ⇔ t = 20 min
Czyli Ds = < 0, 20 > ( min )
vsr = S/t = 4 − 0,1t = 2 km/min
1 maj 15:26
PW: a) Błąd w obliczeniu miejsca zerowego − nie 0.4, lecz 40 (sekund).
1 maj 15:30
matura:'): Piszesz, że jest to ruch jednostajnie opóźniony, a stosujesz wzór na prędkość średnią dla ruchu
jednostajnego? Chyba czegoś nie rozumiem
1 maj 15:30
matura:'): PW: Tak, tak, już to zauważyłam. W takim wypadku wyszła mi prawidłowa dziedzina: <0,40>. Nie
wiem tylko jak obliczyć kolejne podpunkty.
1 maj 15:31
PW: Przepraszam, 40 minut (czas był podany w minutach).
1 maj 15:32
Lech: W kazdym ruchu predkosc srednia to cala droga dzielona przez caly czas , czyli
| | 4t − 0,1t2 | |
vsr = S/t = |
| = 4 − 0,1t = 4 − 0,1*20 = 2 km/min |
| | t | |
To jest fizyka , ruch jednostajnie opozniony zawsze doprowadza do v = 0
dlatego paraboala dla ruchu opoznionego nie jest pelna , konczy sie w wierzcholku ! !
1 maj 15:36
Lech: Dla t = 30 min , v = 4 − 0,2*30 = − 2 km/min , czyli pociag cofa sie ? ? ?
1 maj 15:43
matura:'): No dobrze, racja. Aczkolwiek ta odpowiedz z 15:26 nie do końca mnie przekonuje (a tym samym nie
rozumiem skąd w tej ostatniej odpowiedzi jest podstawione 20).
W odpowiedziach mam dziedzinę <0,40>...
1 maj 15:44
matura:'): skąd w a) t=40 min? chodzi o to, że w dziedzinie jest to koniec przedziału, zatem jakby koniec
trasy?
1 maj 15:54
Lech: Masz zla odpowiedz , wszystko Ci wyjasnilem , popatrz na wzor dla predkosci
v = dS/dt = 4 − 0,2t .,
Czas ruchu tego pociagu do chwili zatrzymania sie wynosi 20 minut i co dalej cofa sie do stacji
A ?
Skad masz to zadanie , napewno nie jest z arkusza maturalnego , takich bledow zasadniczych
w arkuszach maturalnych z fizyki nie popelnia sie ! ! !
1 maj 15:55
matura:'): Ale to jest zadanie ze zbioru maturalnego z matematyki, do tematu o ilorazie różnicowym
funkcji.
Wzór ma postać s(t) = 4t−0,1t2. Dlaczego niby pociąg miałby się cofać po 20 minutach? Dla np.
t=30 s(30) = 4*30−0,1*302=30. Nie ma tam wartości ujemnej. Na końcu przedziału np.
s(40)=4*40−0,1*40=0 − zatem nawet wartość dla największego argumentu nie jest ujemna. Dlaczego
więc miałby się pociąg zatrzymać po 20 minutach i następnie cofać?
1 maj 16:00
matura:'): Wydaje mi się, że po prostu źle w pewnym momencie przepisałeś wzór, bo nagle z 0,1 masz 0,2.
1 maj 16:10
matura:'): W każdym razie i tak dziękuję za pomoc. Miłego dnia!
1 maj 16:10
Lech: Kolego @matura , nic sie nie pomylilem
Popatrz na wzory na karcie w ruchu opoznionym droga : S = vo t − at2/2
W tresci zadania jest napisane S = 4t − 0,1t2
porownujac te wzory otrzymujesz : vo = 4 km/min , a = 0,2 km/min2
Czyli v = vo − at = 4 −0,2t ,
Zdajac mature z fizyki powinienes znac pochodne funkcji i wiedziec ,ze v = ds/dt = 4 − 0,2t
Powodzenia w nauce fizyki ! !
1 maj 17:05
Marek: Matematycy przewaznie nie znaja i nie rozumieja fizyki , Lech podal prawidlowe
rozwiazanie zadania , dziedzina to t = < 0,20> bo to jest zadanie z fizyki a nie z matematyki !
! !
Pociag jedzie ruchem opoznionym do zatrzymania sie ! !
| | vo | |
Czyli v= vo − at = 0 ⇒ t = |
| = 20 min |
| | a | |
Popatrz do podrecznika z fizyki i spytaj sie swojego nauczyciela z fizyki ! ! !
1 maj 17:54
EH.: Ale w tresci zadania nie ma nic napisane na temat tego jakim ruchem porusza sie pociag. Jakie
to uzasadnienie ma w rzeczywistosci? Skoro wyrusza ze stacji A to logiczne jest ze w stacji A
ma predkosc poczatkowa rowna 0. Nie jest napisane tez nigdzie ze zatrzymuje sie w stacji B,
wiec nie mozemy traktowac ruchu ani jako opoznionego, ani jako przyspieszonego. Skad wy
wzieliscie takie zalozenia?
Nigdzie nie jest napisane ze jedzie do ZATRZYMANIA

! Rownie dobrze mogl juz jechac od dawna i
tylko minac stacje A, a potem B, nie zatrzymujac sie w zadnej z nich.
1 maj 22:27
aniabb: a patrząc na temat to wstęp do pochodnych

czyli ma po prostu policzyć Δf/Δt
1 maj 22:35
PW:

Drogę przebytą przez pociąg między stacjami opisuje wzór
s(t)=4t−0,1t
2.
Droga pokonywana przez pociąg jest z natury rzeczy funkcją rosnącą, po co te rozważania − czy
zatrzyma się na stacji B?
Według tego wzoru pociąg mógł jechać co najwyżej 20 minut, i tylko to wynika z treści zadania,
pytanie o czas przejazdu do stacji B nie ma chyba lepszej odpowiedzi.
Natomiast na pytanie b) można odpowiedzieć dokładnie nie zastanawiając się, czy już minął
stację B.
1 maj 23:20
m: Rozwazanie ruchu mija sie w tym przypadku z celem.
2 maj 06:54
Lech: Szanowny @EH , jest to zadanie z fizyki , a fizyka opiera sie na mysleniu
skutkowo−przyczynowym.
Znajac wzor na droge kazdy uczen fizyki umie wyciagnac wniosek i podac rodzaj ruchu,
jakim porusza sie dane cialo , nie musi to byc napisane literalnie i w zadaniach z fizyki
nie pisze sie , wystarczy podac tylko wzor .
Dlatego napisalem , ze w ruchu jednostajnie opoznionym pociag zatrzyma sie po 20 minutach
i to jest fakt fizyczny , dlatego dziedzina tej funkcji jest t = < 0, 20 > minut ! !.
Ale napewno spotykacie podobny problem w matematyce np.
funkcja dla zmiennej rzeczywistej x , f(x) = √16− x2, jej dziedzina to x=< − 4 , 4 >
Natomiast dla zmiennej rzeczywistej x , gdzie x − wysokosc trojkata funkcja
f(x) = √16 − x2 , ma dziedzine x= ( 0, 4)
2 maj 17:35
m: A na podstawie czego wnioskujesz ze jest to akurat ruch jednostajnie opozniony?
2 maj 20:44
Lech: A masz podrecznik do fizyki z klasy I , liceum , jak nie to popatrz do Wikipedi i
zobaczysz rodzaje ruchu np.
Ruch jednostajny : S = v t
Ruch jednostajnie przyspieszony : S = vo t + at2/2
Ruch jednostajnie opozniony : S = vo t − at2/2
Wniosek wyciagnij sam , powodzenia !
2 maj 20:50
daras: @
EH to nieprawda, że prędkość początkowa pociągu ma być równa zeru
wystarczy podstawić t = 0 do wzoru na prędkość
@
matura zadanie nabrałoby sensu gdyby zamiast s zastosować x
wtedy x(t) = 4t −0,1t
2 i ruch mógłby odbywać się na drodze s = 40 km od A do B i z powrotem
| | km | |
np. vx(t=30) = −2 |
| minus oznacza przeciwny zwrot wektora prędkości czyli |
| | min | |
właśnie zawracanie ale wtedy traci sens pytanie o dziedzinę bo pociąg mógłby zawrócić, minąć A
i jechać dalej w kierunku ujemnym osi OX
Potrzebne jest zatem w treści
wyraźne stwierdzenie
albo
i) pociąg jechał tylko od A do B, wtedy 0≤t≤20 min
albo
i) od A do B i z powrotem do A wtedy 0≤t≤40 min
samo słowo
pomiędzy stacjami jest niejasne.
6 maj 11:14