Nierówności trygonometryczne
Kweszczon: Cześć,
proszę o wyjaśnienie odpowiedzi do zadania:
sinx(sinx − 12) ≤ 0
Odpowiedź: x należy do [0 + 2kπ; π6]∪[5π6 + 2kπ; π+2kπ]
Dlaczego granicę zbioru wartości stanowi 0?
1 maj 14:12
PW: Bo dla x=0 lewa strona jest równa 0?
1 maj 14:21
Kweszczon: Zaczynacie doświecać mnie.

Rozumiem, PW.
Zakładam, że jedna z funkcji trygonometrycznych przyjmuje wartość ujemną.
Dlaczego odpowiedź nie uwzględnia odwrotnego przypadku?
1 maj 14:31
PW: Zagmatwasz się w ten sposób. Podstaw sinx=t, t∊(−1,1) i rozwiąż nierówność
− rysujemy parabolę i wszystko jasne:
1 maj 14:52
Kweszczon: Pierwsza myśl: ,,Dziękuję, genialnie proste!".
Druga myśl: ,,Odnoszę wrażenie, że Twój sposób nie wskazuje poprawnej odpowiedzi w przypadku:
| | π | |
Odp. x należy do ( |
| + 2kπ)∪(π + 2kπ; 2π + 2kπ) |
| | 3 | |
1 maj 15:58
Basia: wskazuje

z paraboli
ale t=sinx wieć t∊<−1;1>
czyli
| | π | | 2π | |
x∊(π+2kπ; 2π+2kπ)∪( |
| +2kπ; |
| +2kπ) |
| | 3 | | 3 | |
odpowiedź, którą napisałeś nie jest poprawna; gdzie koniec pierwszego przedziału?
4 maj 01:08