Trygonometria - podnoszenie do kwadratu
Janek1222: Witam, mam problem z pewnym zagadnieniem. Mianowicie, w jaki sposób mogę sprawdzić poprawność
rozwiązania równania typu:
√3cosx=1+sinx dla x∊<0,2π>,
gdy podniosę je stronami do kwadratu? Np. w tym przypadku po rozwiązaniu zadania w ten sposób
otrzymamy odpowiedzi:
3π2;
π6; oraz
5π6.
Odpowiedzi jednak wskazują, że ta ostatnia do rozwiązania nie należy. Jak mogę to sprawdzić?
Z góry dzięki za odpowiedź
1 maj 13:36
Janek1222: Moje rozwiązanie:
√3cosx=1+sinx //()
2
3cos
2x=1+2sinx+sin
2x
3−3sin
2x=1+2sinx+sin
2x
4sin
2x+2sinx−2=0
t=sinx, t∊<−1;1>
4t
2+2t−2=0
Δ=36
√Δ=6
t1=−1 t2=
12
x=
3π2+2kπ; x=
π6=2kπ; x=
5π6=2kπ
więc w przedziale <0,2π>,
x=
3π2; x=
π6; x=
5π6
1 maj 13:44
Janek1222: x=3π2+2kπ; x=π6+2kπ; x=5π6+kπ *
1 maj 13:46
PW: Podnoszenie stronami do kwadratu może powodować, że rozwiązaniami są liczby, które nie były
rozwiazaniami zadanego równania.
Jedyny sposób to sprawdzić, czy otrzymane trzy liczby są rozwiazaniami − podstawiając je do
równania (otrzymamy zdanie prawdziwe − liczba jest rozwiązaniem, w przeciwnym wypadku nie
jest)..
1 maj 13:49
Tomi: No na koniec zawsze możesz postawić do wyjściowego i sprawdzić
1 maj 13:49
Jerzy:
Prawa strona jest zawsze nieujemna.
1 maj 13:51
Janek1222: √3cos 3π2=1+sin 3π2 itd dla każdego rozwiązania, tak?
1 maj 13:52
Jerzy:
Mogłeś podnieść obustronnie do kwadratu.
1 maj 13:54
Janek1222: Dobra, już rozumiem jak to podstawić. Wielkie dzięki
1 maj 14:00
PW: Jerzy, co ty wygadujesz?
(1) −7=x2
− równanie nie ma rozwiązań, a prawa strona nieujemna. Po podniesieniu stronami do kwadratu
49=x4
− są rozwiązania, tylko żadne nie jest rozwiązaniem (1).
1 maj 14:07
Jerzy:
Witaj PW ........ sinx + 1 ≥ 0 dla dowolnego x.
1 maj 14:11
PW: No i co z tego?
1 maj 14:12
Jerzy:
Dobra, nie było tematu

. Nie spojrzałem na lewą stronę.
1 maj 14:15
PW:
1 maj 14:17