Nierówności trygonometryczne z wartością bezwzględną
Kweszczon: Cześć,
oto nierówność na poobiedni deser:
sin2x < |sinx| + sinx x należy do [0; 2π]
Zakładam 2 przypadki:
1) sin2x − sinx < sinx
2) sinx − sin2x > sinx
1) 2sinxcosx − 2sinx < 0
2sinx(cosx − 1) < 0
2sinx < 0 ∨ cosx − 1 < 0
x należy do (π; 2π) ∨x należy do (0, 2π), ostatecznie zapisuję x należy do (π; 2π)
2) −sin2x > 0
0 > sin 2x
2x należy do (π; 2π)
| | 3π | |
Odpowiedzi w zbiorze zadań: x należy do (0; π)∪( |
| ; 2π) |
| | 2 | |
Proszę o pomoc, w którym fragmencie powyższego rozwiązania udowadniam swoją głupotę. :')
1 maj 16:52
Kweszczon: W 1) chyba niepotrzebnie zapisuję ostateczny zbiór, prawda? Zaznaczam wcześniej ∨, nie łączę
zbiorów.
1 maj 16:56
Saizou :
Cześć 1) rozwiązujesz przy założeniu, że sinx>0, czyli x∊(0, π)
sin2x<sinx+sinx
2sinxcosx−2sinx<0
2sinx(cosx−1)<0
Iloczyn ab<0 ⇔(a<0 i b>0) lub (a>0 i b<0), czyli masz
(*)(sinx<0 i cosx>1) lub (**)(sinx>0 i cosx<1)
(*) jest sprzeczne, bo cosx ∊ [−1,1] i sinx<0 przeczy 'dziedzinie'
(**) sinx>0⇒x∊(0,π)
cosx<1⇒x∊(0,2π) warunki te łączy koniunkcja, zatem z cz. 1) mamy x∊(0,π)
Część 2) rozwiązujesz dla sinx<0, czyli x∊(π,2π)
sin2x<−sinx+sinx
sin2x<0
π+2kπ<2x<2π+2kπ dla k∊Z
| | π | |
dla k=0 mamy x∊( |
| ,π) − sprzeczność z sinx<0 |
| | 2 | |
| | 3 | |
dla k=1 mamy x∊( |
| π,2π) jest okej |
| | 2 | |
| | 5 | |
dla k=2 mamy x∊( |
| π,5π) − sprzeczność z sinx< |
| | 2 | |
| | 3 | |
zatem ostatecznie z 1), 2) mamy: x∊(0,π) ∪ ( |
| π,2π) |
| | 2 | |
1 maj 17:06
Kweszczon: Genialnie proste. :') Poprzednie zadanie zadanie rozwiązałem ab<0, teraz zapomniałem o naszym
spostrzeżeniu. Dziękuję Ci; rzadko czytam równie rzetelne i dokładne odpowiedzi na posty,
stanowiące wyjaśnienia zadań.
1 maj 17:18