Dwa okręgi
Veectoria: Dla jakiej wartości parametru m okręgi
o1: (x+5)2+(y+m)2=2m+4
02: x2−4mx+y2+2my=9−6m2
przecinają się w dwóch punktach?
1 maj 17:28
iteRacj@:
1. muszą to być okręgi
o1: (x+5)2+(y+m)2=2m+4
o2: x2−2*2mx+y2+2my=9−6m2
x2−2*(2m)x+(2m)2+y2+2*m*y+m2=9−6m2+(2m)2+m2
(x−2m)2+(y+m)2=9−m2
więc
9−m2>0 i 2m+4>0
2. odległość środków oznaczam |S1S2|
musi być spełniony warunek
|r1−r2|<|S1S2|<r1+r2
1 maj 17:45
Veectoria: Niestety jak to licze coś mi nie wychodzi
1 maj 17:46
iteRacj@:
1. 9−m2>0 i 2m+4>0 ⇒ −2<m<3
a jaką masz odległość środków?
1 maj 17:52
Veectoria: |2m+5| mysle ze nie radze sb z rozwiazaniem nierownosci
1 maj 17:58
Veectoria: iteRacj@, czy masz czas rozpisac jej rozwiazanie?
1 maj 18:00
iteRacj@:
wyłączyli mi prąd i skasowało mi wszystko, zaraz piszę na nowo,
niestety dlugie jest
1 maj 18:29
AByPyK: Veectoria czy jesteś pewna że dobrze przepisałaś treść zadania?
o1: (x+5)2+(y+m)2=2m+4
02: x2−4mx+y2+2my=9−5m2 ← zamiast −6m2
1 maj 20:10
Veectoria: Na pewno −6m²
1 maj 20:12
iteRacj@:
r
1=
√9−m2
r
2=
√2m+4
|S
1S
2|=|2m+5|
|r
1−r
2|=|
√9−m2−
√2m+4|
r
1+r
2=
√9−m2+
√2m+4
warunek 2. rozbijam na dwa przypadki
|S
1S
2|<r
1+r
2
|2m+5|<
√9−m2+
√2m+4 //obie strony nierównośći są dodatnie, możemy podnieść stronami do
kwadratu
4m
2+20m+25<9−m
2+2m+4+2
√(9−m2)(2m+4)
5m
2+18m+12<2
√(9−m2)(2m+4)
teraz sprawdziłam dwa przypadki − wyrażenie po lewej stronie nierówności jest ujemne równość
zawsze prawdziwa
wyrażenie po lewej stronie dodatnie znowu podnoszę do kwadratu stronami (na szczęście widać
miejsce zerowe 0)
uwzględnieniu dziedziny rozwiązanie −2<m<0
http://www.wolframalpha.com/input/?i=5m%5E2%2B18m%2B12-2sqrt((9%E2%88%92m%5E2)(2m%2B4))%3C0
dla drugiej części warunku 2. |r
1−r
2|<|S
1S
2|
|
√9−m2−
√2m+4|<|2m+5| tak samo podnoszę stronami do kwadratu
wynik mozna sprawdzić tutaj → real solution→ exact form
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%7Csqrt(9%E2%88%92m%5E2)-sqrt(2m%2B4)%7C%3C%7C2m%2B5%7C
może ktoś potrafi rozwiązać krócej, przy tych danych ja się poddaję
2 maj 09:46