Trygonometria z parametrem
Kweszczon: Cześć!
Proszę o pomoc z pewnym krnąbrnym zadaniem:
,,Zbadaj, dla jakich wartości parametru m równanie sinxcosx = m2 − 4m + 12m2 − 2 ma
rozwiązanie".
Zakładam, że −1 ≤ m2 − 4m + 12m2 − 2 ≤ 1 , jednak uzyskuję niewiarygodne wyniki.
Porównanie Waszych rozwiązań umożliwiłoby odkrycie błędu (np. wielebne 2 + 2 = 8).
1 maj 12:45
iteRacj@:
| | 1 | | 1 | |
zauważ, że sin x*cos x= |
| *2*sin x*cos*x= |
| *sin (2x) |
| | 2 | | 2 | |
−1≤sin (2x)≤1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−1* |
| ≤ |
| *sin (2x)≤1* |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
−1* |
| ≤ sin x*cos x ≤1* |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 maj 12:51
Kweszczon: Dziękuję za spostrzeżenie. Teraz z odpowiedzią w zbiorze zadań zgadza się jeden przedział z
dwóch: [0; 12]∪[2; ∞).
Czy udało się Wam rozwiązać poprawnie?
1 maj 13:45
PW: | | m2 − 4m + 1 | |
sinxcosx= |
| |
| | 2m2 − 2 | |
Z uwagi na zbiór wartości funkcji sinus rozwiązanie istnieje, gdy
| | m2−4m+1 | |
−1≤ |
| ≤1, m∊R\{−1, 1} |
| | m2−1 | |
i po podzieleniu stronami przez (−2)
| | 2m−1 | | 2m−1 | |
|
| ≥0 ∧ |
| ≤1 |
| | m2−1 | | m2−1 | |
| | 2m−1 | | 2m−1 | |
|
| ≥0 ∧ |
| −1≤0 |
| | m2−1 | | m2−1 | |
| | 2m−1 | | 2m−m2 | |
|
| ≥0 ∧ |
| ≤0 |
| | m2−1 | | m2−1 | |
Iloraz ma taki sam znak jak iloczyn, a więc
(2m−1)(m−1)(m+1)≥0 ∧ m(2−m)(m−1}(m+1)≤0
Teraz będzie dobrze?
1 maj 14:44
iteRacj@: uważam swoje rozwiązanie za poprawne

wiec wpisuję
| | 1 | |
część wspólna warunków z obu nierówności (−1; |
| >U(1;∞) oraz (−∞;−1)U<0;1)U(2;∞) |
| | 2 | |
czyli tak jak w odp.
1 maj 14:44
iteRacj@:
PW mam te same nierówności jak Ty, co uważam za swój sukces
1 maj 14:46
PW: 
Przyznam, że nie chciało mi się rysować "węży" i nie dokończyłem.
1 maj 14:57