Suma liczb
Mopsik: Hej heej
Dane są liczby a, b, dla których zachodzą równości a + b = 2, a3 + b3 = 14. Wtedy suma a2 +
b2 jest równa...?
Skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia?
(a+b)3 byłoby fajne, ale mnóstwo tam w środku niepotrzebnych mi wyrazów, których nie znam.
Jak ugryźć takie zadanko?
1 maj 15:59
wmboczek: a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
w drugim nawiasie musisz pokombinować by dostać (a+b)2
1 maj 16:12
Blee:
| a2 + b2 | |
a+b = 2 ⇒ (a+b)2 = a2 + 2ab + b2 = 4 ⇒ ab = 2 − |
| |
| 2 | |
| a2+b2 | |
a3 + b3 = (a+b)*(a2 − ab + b2) = (a+b)*(a2 + b2 − 2 + |
| ) |
| 2 | |
chyba sobie dalej poradzisz, prawda
![](emots/2/pytajnik.gif)
1 maj 16:12
Mopsik: prawda, dzięki
1 maj 16:36