wielomiany
KASIA M.: Mam polecenie :Rozwiąż równania−proszę o pomoc.
a)(x+1)³(x²+2x+1)(x²+5)=0
b)x³−2x=0
c) x⁵+4x³−x²−4=0
d)(2x−5)(9x²−4)=(9x²−4)(x−8)
e)x⁸−15x⁴−16=0
1 maj 17:31
Janek191:
a) x = − 1
b) x = 0 lub x = −√2 lub x = √2
1 maj 17:40
Janek191:
c)
x3*(x2 + 4) − (x + 4) = 0
(x2 + 4)*(x3 − 1) = 0
(x2 + 4)*( x − 1)*(x2 + x + 1) = 0
x = 1
1 maj 17:42
Janek191:
d)
( 9 x
2 − 4)*(2 x − 5 + 8 − x) = 0
(3 x − 2)*(3 x + 2)*( x + 3) = 0
| | 2 | | 2 | |
x = |
| lub x = − |
| lub x = −3 |
| | 3 | | 3 | |
1 maj 17:48
Janek191:
e)
t = x4 ≥ 0
t2 − 15 t − 16 = 0
Δ = 289 √Δ = 17
t = − 1 lub t = 16
więc
x4 = 16
x = − 2 lub x = 2
1 maj 17:55
KASIA M.: A e?
1 maj 18:07
Janek191:
Rozwiązane
1 maj 18:08