Równanientrygonometryczne z wartością bezwzględną
Kweszczon: Hej,
ponownie proszę o olśnienie:
cosx + |sinx(x − π2)| = 2
Przedstawię swoje rozwiązanie:
|sinx(x − π2)| = 2 − cos2x
sinx(x − π2) = 2 − cos2x ∨ sinx(x − π2) = cos2x − 2
sinx−(π2−x) = −[sinx(π2−x)] = −cosx
Po rozwiązaniu równania kwadratowego otrzymuję cosx = 1 ∨ cosx = −1, czyli x∍= 2kπ lub x = π +
2kπ. Zbiór zadań podaje odpowiedź x = kπ.
Wasze propozycje?
1 maj 13:08
PW: Nie sprawdzam toku rozwiązania, ale
x=2kπ i x=π+2kπ
to parzyste i nieparzyste wielokrotności π (czyli całkowite wielokrotności π).
1 maj 13:29
piotr: x∊=2kπ ∨ x=π+2kπ ⇒ x = kπ.
1 maj 13:32
Jerzy:
A ja mam pytanie,co to oznacza: sinx(x − π/2) ?
1 maj 13:33
Jerzy:
Co do rozwiązania ...... musi być: −1 ≤ 2 − cos2x ≤ 1 i to wystarczy.
1 maj 13:38
Kweszczon: sin
x(x −
π2) oznacza mój nowotwór podczas przepisywania przykładu. Przepraszam.

Och, czyli w swoich odpowiedziach domaślam maślane masło? Dziękuję za pomoc!
1 maj 13:52
Jerzy:
Najprostszy sposób rozwiązania ..... 13:38
1 maj 13:53