Oblicz ile jest różnych liczb dwudziestocyfrowych, których iloczyn cyfr jest rów
answer: Oblicz ile jest różnych liczb dwudziestocyfrowych, których iloczyn cyfr jest równy 32.
Wyszedł mi wynik 42104 (rozbiłem na 5 przypadków itd.), ale nie mam odpowiedzi, więc nie wiem
czy wynik jest poprawny. Byłbym wdzięczny, jeśli ktoś by to przeliczył i napisał ile mu
wyszło, bo nie mam pojęcia czy dobrze rozumiem jak to rozwiązać
1 maj 12:56
1 maj 13:01
Franklin p_p: Mi wyszło 1990820
1 maj 13:02
answer: Jak powinno się rozpisać np. przypadek 2*2*2*4?
| | 20! | |
Ja rozpisałem |
| *17 (ze wzoru dwumianowego) |
| | (20−3)!*3! | |
1 maj 13:11
iteRacj@:
przypadek 2*2*2*4
permutacja z powtórzeniami (powtarzają się trzy dwójki i szesnaście jedynek)
1 maj 13:18
1 maj 13:21
iteRacj@:
wg mnie przypadek 2*2*2*4 ze wzoru na kombinacje
| |
− wybór miejsc dla trzech 2 |
| |
1 maj 13:28
answer: Czyli wyniki wychodzą w tym przypadku chyba takie same
1 maj 13:28
iteRacj@:
oba sposoby obliczeń dają ten sam wynik 19380
1 maj 13:29
iteRacj@:
a wynik Franklina z 13:21 wynosi 4845
1 maj 13:31
answer: Też mi w nim wychodzi 19380
1 maj 13:33
answer: Nie wiem skąd takie rozbieżności w ostatecznym wyniku. W przypadkach 2*2*8 i 4*4*2 wychodzi mi
3420,a 8*4 wychodzi mi 320
1 maj 13:35
answer: | | | | | |
Przypadek 2*2*8 i 4*4*2 zrobiłem z | * | , a 4*8 : 20*19 |
| | | |
1 maj 13:50
iteRacj@:
przypadek 2*2*8 ze wzoru na kombinacje
| |
− wybór miejsc dla dwóch dwójek |
| |
| |
− wybór miejsca dla ósemki |
| |
na pozostałych miejscach jedynki
przypadek 4*4*2 ze wzoru na kombinacje
| |
− wybór miejsc dla dwóch czwórek |
| |
| |
− wybór miejsca dla dwójki |
| |
na pozostałych miejscach jedynki
przypadek 4*8 ze wzoru na kombinacje
| |
− wybór miejsca dla ósemki |
| |
| |
− wybór miejsca dla czwórki |
| |
na pozostałych miejscach jedynki
| | | |
* | − taki wynik jak u Mili |
| | |
1 maj 14:22
iteRacj@:
czyli wyniki mamy takie same
1 maj 14:23
Franklin p_p: Moją metodą także wychodzi 19380
1 maj 14:25
answer: Franklin, a reszte też zrobiłeś tak jak iteRacj@? Bo wynik końcowy się różni od tego który
podałeś na początku. No chyba, że się w obliczeniach pomyliłem
1 maj 14:30
Franklin p_p: No właśnie chyba coś źle poprzyciskałem w kalkulator

Zaraz podam końcowy jeszcze raz
1 maj 14:36
Franklin p_p: 1) 32=4*8
2) 32=2*2*2*2*2
3) 32=2*2*8
4) 32=4*4*2
5) 32=4*2*2*2
Suma: 42104
1 maj 14:43
iteRacj@:
@Frankllin 14:31 nie pomnożyłam przez 4, oczywiście ten sam wynik
1 maj 14:51
answer: Okej, czyli tak samo wyszło, dzięki wielkie
1 maj 15:11
Pytający:
Można też tak policzyć:
// jest to liczba rozwiązań całkowitych równania: ∑
k=1 20(x
i)=5, 0≤x
i≤3
https://www.wolframalpha.com/input/?i=binomial(5%2B20-1,20-1)-binomial(20,1)*binomial((5-4)%2B20-1,20-1)

Mamy 20 jedynek i wybieramy z powtórzeniami 5 pozycji, które mnożymy przez 2 (kombinacje z
powtórzeniami). Trzeba jeszcze uwzględnić, że każda pozycja może być pomnożona maksymalnie 3
razy, bo 2
4=16 nie jest cyfrą.
| |
// liczba rozwiązań całkowitych równania: ∑k=1 20(xi)=5, xi≥0 |
| |
| |
// wybór, na której pozycji mamy "co najmniej 4 dwójki" |
| |
| |
// liczba rozwiązań całkowitych równania: ∑k=1 20(xi)=5−4, xi≥0 |
| |
1 maj 16:32
iteRacj@:
@
Pytający tym sposobem będziemy liczyć już po maturze

na razie na piechotę, powoli, przypadek po przypadku...
1 maj 16:53
Pytający:
Tak dla ciekawskich napomknąłem,
Iteracjo.

(sam niejednokrotnie poznawałem tu różne ciekawe metody, bo ktoś zwyczajnie o nich napomknął)
1 maj 18:15