WYRAŻENIA WYMIERNE
KASIA M.: Co OTRZYMUJEMY PO WYKONANIU DZIAŁANIA:
: (2X+4)/(X−5)+(X−6)/X
1 maj 17:05
Saizou :
Otrzymujemy wyrażenie algebraiczne
1 maj 17:09
KASIA M.: mam do wyboru n/w odpowiedzi−która prawidłowa?
a)(3x²+15x−30)/(X²−5x),
b) (3x²−7x+30)/(X²−5x),
c) (x−7)/(X−5),
d) (x+3)/(x−5)
1 maj 17:15
Uczeń: b
1 maj 17:28
KASIA M.: dziękuję , A mogę liczyć na rozpisanie tego−skąd ta odp. b
1 maj 17:35
Uczeń: | 2x + 4 | | x − 6 | | (2x +4)x + (x−6)*(x−5) | |
| + |
| = |
| = |
| x − 5 | | x | | x2 − 5x | |
| | 2x2 +4x + x2−6x −5x+30 | | 3x2 −7x + 30) | |
= |
| = |
| |
| | x2 − 5x | | x2 − 5x | |
1 maj 17:48