matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 30.5.2009
Zadania
Odp.
8
Asia :
mam takie 2 zadania : 1, Dla jakiej wartości parametru a∊R , kazda lczba z przedizału <−4;7> spełnia nierównośc:
48
Monia:
mógłby mi ktoś to rozwiązac? I2−I2−xI≥2 z gory dzieki
6
kam:
Ile wynosi pole kwadratu, którego przekątna jest dwa razy dłuższa od boku?
1
gabi:
Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 6
√
2
i 8
√
2
. Oblicz długość wysokosci poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego.
5
keni:
Witam, pomoglby ktos mi rozwiazac uklad rownan graficznie?
4
agnes:
ciag 36 , 12{6}, 24 ......jest ciągiem geometrycznym oblicz iloraz tego ciągu
3
agnes:
znajdz wzór na n−ty wyraz ciagu arytmetycznego i oblicz sume 30 początkowych wyrazów jeżeli a
3
=8 i a
5
= 14
2
agnes:
oblicz odległośc pomiedzy prostymi okreslonymi równaniam 2x+4y−3=0
1
kasiulka:
:::rysunek::: oblicz pole prostokąta, wiedząc ze przywierzchołkach jest 120stopni,a bok ma 2
1
kasiulka:
:::rysunek::: oblicz pole prostokąta, wiedząc ze przekątna ma 2,5 a bok 1,5
1
ABCD:
Odległość między miastami A i B wynosi 540 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tę odległość w czasie o trzy godziny krótszym niż pociąg osobowy. Szybkość ekspresu jest większa od szybkości
5
ema:
Zostaly mi jeszcze 4 zadania
z ktorymi nie bardzo wiem jak sobie poradzic albo wiem ale nie do konca.
3
ABCD:
Dwie koparki, pracują razem, wykopują wykop w ciągu 8 dni. Gdyby pracowała tylko pierwsza z nich, wykop powstałby w ciągu 12 dni. Ile czasu zajęło by wykopanie wykopu drugiej koparce?
8
ema:
rozwiaz nierownosc x<|x−2| x−2>x ⇒−2>0 sprzeczne
4
Asia:
rozwiązałby ktos? bo cos mi nie chce wyjsc. nie wiem co z tym kwadratrem zrobic. |1−|1−x2|| ≤ 1
10
Asia:
−3≤U{IxI} + {Ix−1I}{x−1} + {Ix−2I}{x−2}≤3
11
mark:
Dany jest ciąg arytmetyczny, taki że a
2
−a
5
=9
2
ddaimos:
Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
3x
f(x)=
x
2
−25
2
mark:
zadanie 1 Bok prostokąta ma długość 12cm tworzy kąt 50 stopni z przekątną prostokąta. oblicz Pole i
2
ema:
Ojciec mial 3 synow . Pierwszemu dal jedna czwarta pieniedzy ktore mial przy sobie drugiemu jedna trzecia reszty a trzeciemu polowe pozostalych mu jeszcze pieniedzy . Ile mial pieniedzy
1
Kasia:
Sprawdź czy liczby : a= ( sin 60+cos 60) i b= sin2 15 − cos30 + cos2 15 są pierwiastkami wielomianu: w(x)− 4x
3
− 8x
2
+x
1
Kasia:
Sprawdź czy liczby : a= ( sin 60+cos 60) i b= sin2 15 − cos30 + cos2 15 są pierwiastkami wielomianu: w(x)− 4x3 − 8x2 +x
6
patryk:
Cześć! Mam problem z tym zadaniem!możecie mi pomóc?
2
ema:
1. w miejsce X i Y wstaw takie cyfry aby liczba 50 X21Y byla podzielna przez 18 . Podaj wszystkie rozwiazania. Ma ktos moze pomysl?
5
Asia:
Witam,, Mam pytanie. czy tu wyjdzie ze rozwiazaniem sa wszysktie rzeczywiste czy rzeczywiste z wyjatkiem 0, 1, i 2
7
karen:
OBLICZ POLE KOŁA O OBWODZIE A ) 100cm b )100 π
18
bodzio:
1. w ciągu arytmetycznym dane są: a
1
= 20 a
6
= 4
3
Asia:
Mógłby ktos pomoc rozwiazac te dwie nierownosci? z gory dzięki
1
Edi:
Oblicz długości boków trójkąta prostokątnego wiedząc że jego pole wynosi 0,1 ha , a długości przyprostokątnych różnią się o 10m.
8
Edi:
Suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 56. Wyznacz te liczby.
1
Michał Kas:
Zad 5. 2 litry wody w aluminiowym naczyniu o masie 0,2 kg ogrzewamy od 0℃ C do 100 ℃ Oblicz , jaka część dostarczonej energii jest zużyta na ogrzanie naczynia, wiedząc, że ciepło właściwe
3
ema:
1. W zaleznosci od parametru m zbadaj liczbe rozwiazan rowniania m(mx−1)=2−4(1−x) 2. Zbadaj liczbe rozwiazan rowniania 2ax −1 = x+a w zaleznosci od parametru a.
10
justyna:
kto mi pomoże trzy liczby tworzą ciąg geometryczny co daje w sumie 35 jeśli do pierwszej liczby dodać 4 do
2
Edi:
Dwa zbiorniki w kształcie sześcianów mają łączną pojemność 72 dm
3
. Suma wysokości zbiorników wynosi 6 dm. Oblicz wysokość każdego ze zbiorników. Jak to zrobić pomoże ktoś
4
ema:
Witam
chcialam prosic o pomoc w rozwiazaniu zadania: Wiedzac, ze tangens x= − 2 oraz ze x nalezy do II cwiartki wyznacz wartosci
3
misia:
√
7
ile to
11
Michał Kas:
Sprawdź czy trójkąty o danych bokach są prostokątne a) x,
1
2
x,
1
2
x
√
3
1
czarna:
oblicz pole sześciokata foremnego o boku długości 14cm.
1
Gosia:
:::rysunek::: ABCD jest kwadratem o boku długości 2. Punkty B i D leżą na okręgu o środku A, punkty B i C
1
Kasieńka:
Sprawdź czy liczby : a= ( sin 60+cos 60) i b= sin2 15 − cos30 + cos2 15 są pierwiastkami wielomianu: w(x)− 4x3 − 8x2 +x
10
Pati:
oblicz bajwiększą wartość funkcji f(x)= 1/4x
2
+ 2x +1 w przedziale < −1, 2>
2
Kasieńka:
:::rysunek::: Dany jest kwadrat o boku a=2 , na podstawie rysunku oblicz promień okręgu
1
Kasieńka:
Sprawdź czy liczby : a= ( sin 60+cos 60) i b= sin
2
15 − cos30 + cos
2
15
4
Pati:
na morzu widać z żaglówki światło latarni o mierze 30 stopni. Po przepłynięciu 50 m w kierunku latarni. Światło latarni widać pod kątem 60 stopni. Oblicz wysokość latarni zaokrąglając do
18
Next:
:::rysunek::: WYKRES DO ZADANIA 12!
11
sylwia gdańsk:
9x
1
+3)
2
+(x
2
+3)
2
przeksztalcic na wzory viety nei wim jak sie psize heh
5
Krystian:
10
sylwia gdańsk:
dla jakich wartosci parametru m dane rownanie ma dwa rozne pierwiastki ujemne −x
2
+(m+2)x+2m−2=0
24
sylwia gdańsk:
dla jakich wartosci parametru m dane rownanie ma jeden pierwiastek(m
2
+1)x
2
−(4m=1)x=2=0
9
kilo:
podstawa graniastosłupa prostego jest prostokąt,którego jeden z boków ma długość 10. Przekatna tego graniastosłupa o długości 20 tworzy z jego płaszczyzna podstawowy kąt o mierze 50stopni.
5
gaga:
Pomocy to pilne Na ile sposobów mozna ustawić 4 tomy książek tak żeby pierwszy tom był na końcu
5
Peniu:
Proszę o pomoc: Jak obliczyć granicę ciągu:
1
SZPILECZKA:
prosze o pwyjasnienie jak sobie poradzic z z ulamkami podczas rozkladu wielomianu na czynniki na przyklad:
5
Hania =):
W trojkąciepoprowadzono trzy środkowe ktore podzieliły trojkąt na szesc małych trojkątów. Jaką część pola danego trójkąta stanowi pole kazdego z tych małych trojkątów?;>
34
Next:
Witam, kieruję do Was wielką prośbę abyście sprawdzili rozwiązania poniższych zadań, za niektóre nie mam pojęcia jak się zabrać i prosiłbym o jakieś wskazówki. Zadania te mam zrobić
1
misiakkkkk:
.... Cena towaru po dwukrotnej obniżce o ten sam procent zmalała z 50 zł do 40,50 zł. ... O ile procent obniżyła się cena początkowa telewizora po pierwszej obniżce? ....
3
konst:
:::rysunek::: Jaką figurę tworzą środki okręgów, które są styczne do osi OX i przechodzą przez punkt o
2
aniolkowa:
określ połozenie prostej l: 2x +y+1=o względem okręgu o; x
2
+ y
2
−2x +6y+6=0 uhuhu może dla niektorych łatwe..ale dla mnie nie..
2
aniolkowa:
oblicz współrzędne środka i promien okręgu równaniu: x
2
+ y
2
− 6x−3=0
6
kasia:
1.oblicz sumę 8 wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a2=3 i a6=243. wielkie dzięki 2.Korzystając z definicji logarytmu, oblicz x gdy: log4[log3(log2x)]=0,5