wyznacz wartosci funkcji trygonometrycznych argumentu x
ema: Witam

chcialam prosic o pomoc w rozwiazaniu zadania:
Wiedzac, ze tangens x= − 2 oraz ze x nalezy do II cwiartki wyznacz wartosci
pozostalych funkcji trygonometrycznych argumentu x
30 maj 19:00
Eta:
Witam

x€ II ćw. oznacza ,że sinx >0 , cosx <0 tgx<0 ctgx <0
więc:
| | 1 | |
skoro tgx = −2 => ctgx = |
| => ctgx = −12
|
| | tgx | |
| | sinx | |
|
| = − 2 => sinx = −2cosx
|
| | cosx | |
tO sin
2x = 4cos
2x więc z jedynki tryg.
sin
2x + cos
2x = 1 => 4cos
2x + cos
2x = 1 => 5cos
2x = 1
to cos
2x =
15
to cosx =
√15 lub cosx= −
√15 −−−− tę wartość podajemy bo x w IIćw.
po usunięciu niewymierności otrzymasz:
odp:
| | 2√5 | | √5 | |
ctgx= −12 , sinx= |
| , cosx= − |
| |
| | 5 | | 5 | |
30 maj 19:21
ema: Slicznie dziekuje

nie jestem mocna z trygonometrii

jak i z parametrow wiec jesli moge
skorzystac jeszcze z pomocy to prosze o nia w dalszym ciagu

zadania napisze z nowym temacie
30 maj 19:31
;]: 1. tg x * ctg x = 1
−2 * ctg x = 1
ctg x = −
12
2. sin
2x + cos
2x = 1
tg x =
sin x cos x
sin
2 x + cos
2 x = 1
sin x = tg x * cosx
(tg x * cosx)
2 + cos
2x =1
tg
2 x * cos
2 x * + cos
2 x =1
4 * cos
2x + cos
2x=1
5 cos
2 x = 1
cos
2x =
15
| | 1 | |
cos x = |
| v cos x = − 1√5 |
| | √5 | |
ponieważ x należy do II ćwiartki więc cos x = −
1√5
sin
2 x + cos
2 x = 1
sin
2 x + 4 = 1
sin
2x = −3
sin x = −
√3 v sin x =
√3
ponieważ x należy do II ćwiartki sin x =
√3
wydaje mi się że tak
30 maj 19:54
ema: skad sie wzielo
sin 2 x + cos 2 x = 1
sin 2 x + 4 = 1
to 4?
30 maj 20:01