zadania
ema: Zostaly mi jeszcze 4 zadania

z ktorymi nie bardzo wiem jak sobie poradzic albo wiem ale nie
do konca.
1. Punkty k(−1,−2) L(4,1) M(5,5) sa wierzcholkami
rownolegloboku o kolejnych wierzhcolkach KLMN . Znajdz wspolrzedne wierzcholka N oraz
wspolrzedne srodka symetrii tego rownolegloboku
tu chcialam obliczyc n poronowjac ze soba dl bokow Kl i MN ale cos dziwnie wychodzilo tzn nie
do konca wyszlo ( dl KL =
√34 ) a srodek to chyba ze srodka odcinka KM (opisac kolo na
rownolegloboku)

2. Dla jakiej wartosci parametru k , prosta y=x+k przecina prosta y= 2x−3 w pierwszej cwiartce
ukladu wspolrz.
3. Niech a(wektor) =[2,3] b(→)=[−4,1] c(→) = [ 0,7] Dobierz liczby k i l tak aby k *a(→) + l*
b(→) = c(→)
4.
Na podstawie definicji uzasadnij ze funkcja f(x) = 2− 1/x x∊R jest rosnaca
Prosze o podpowiedzi
30 maj 22:02
Basia: Pomagam
30 maj 22:15
Basia:
ad.1
Łatwiej porównać współrzędne wektorów. Jeżeli KLMN jest równoległobokiem to
KL→ = NM→
KL→=[4−(−1);1−(−2)] = [5;3]
NM→=[5−xn;5−yn]
5−xn = 5
xn=0
5−yn=3
yn=2
N=(0;2)
analogicznie:
jeżeli S jest środkiem symeytrii równoległoboku KLMN to
KS→ = 12KM→
policz współrzędne KM→ , pomnóż je przez 12 i porównaj ze współrzędnymi KS→
30 maj 22:20
Basia:
ad.2
musisz najpierw znaleźć punkt wspólny prostych czyli rozwiązać układ równań
y=x+k
y=2x−3
x+k=2x−3
x−2x = −3−k
−x = −3−k /*(−1)
x = 3+k
y = 3+k+k
y=3+2k
P(k+3; 2k+3)
jeżeli P leży w pierwszej ćwiartce to xp>0 i yp>0 stąd
k+3>0 i 2k+3>0
k>−3 i 2k>−3
k>−3 i k>−32
czyli
k>−32
czyli
k∊(−32 ; +∞)
30 maj 22:25
Basia:
ad.3
k*a→+l*b→=[2k−4l ; 3k+l] = c→=[0;7]
stąd:
2k−4l = 0
3k+l=7
rozwiąż ten układ równań
30 maj 22:27
Basia:
ad.4
założenie:
x1<x2 ⇒ 1x1 > 1x2 ⇒ 1x2 < 1x1 ⇒ 1x2 − 1x1 <0
badamy f(x1)−f(x2)
f(x1)−f(x2) = 2 − 1x1 − 2 + 1x2 = 1x2 − 1x1 < 0 ⇒
f(x1) < f(x2)
czyli:
⋀x1,x2 [ x1<x2 ⇒ f(x1) < f(x2) ] ⇒ funkcja f(x) = 2−1x jest rosnąca
30 maj 22:33