mozna spr?
ema: rozwiaz nierownosc x<|x−2|
x−2>x ⇒−2>0 sprzeczne
x−2<−x ⇒ 2x<2 x<1
czyli x ∊(−∞ ,1)
tak?
a jezeli mam podac miejsca zerowe
to co z ta wartoscia | | zrobic
f(x)=1−|2x−3| ?
30 maj 21:24
♊: 1. Dobrze
2. masz rozxwiązać takie równanie:
f(x)=0
(podstawiasz 0 do pierwszego równania)
0=1−|2x−3|
i liczysz tak jak w poprzednim zadaniu
30 maj 21:31
tim: | |, mam pytanie, kiedy jest potrzeba pisania, że:
x − 2 > x dla x > 2
x − 2 < − x dla x < 2
30 maj 21:32
ema:
to dobrze to czy zle?
bo wlasnie nie wiem co z tym x jakby byla to podana liczba to by tak sie robilo
30 maj 21:35
tim: ema, to pytanie nie dotyczy tego zadania, tyylkkogónie ;;
30 maj 21:36
ema: no to sie pogubilam nie wiem.
30 maj 21:40
♊: to jak się rozwiązuje zadanie z kilkoma wartościami bezwzględnymi − tutaj ema zastosowała
własność
|x|=a ⇒ x=a ∨ x=−a
jak masz kilka wartości bezwzględnych to masz coś w stylu |a+x| + |b+x| = c
i robisz przedziały (dla a<b)
(−∞,a)
<a,b>
(b,+∞)
i w nich rozwiązujesz.
30 maj 21:42
♊: ema − masz dobrze
30 maj 21:43
ema: Tobie rowniez dziekuje
30 maj 22:02