parametry
ema: 1. W zaleznosci od parametru m zbadaj liczbe rozwiazan rowniania m(mx−1)=2−4(1−x)
2. Zbadaj liczbe rozwiazan rowniania 2ax −1 = x+a w zaleznosci od parametru a.
30 maj 19:35
Eta:
Pomagam
30 maj 19:36
Eta:
1/ m
2x −m = 2 −4 +4x
m
2x −4x = m −2
x( m
2 −4) = m−2
to:
teraz analiza rozwiązań:
| | 0 | |
dla m= 2 .... otrzymasz |
| −−−− czyli nieskończenie wiele rozwiązń
|
| | 0 | |
więc równanie tożsamościowe
dla m≠ 2 i m≠ −2 ...... jedno rozwiazanie
dla m= −2 i m≠ 2 −−− równanie sprzeczne ,
bo licznik≠0 a mianownik=0 −−− więc sprzeczność
2/ podobnie popróbuj sama , napisz mi odp. sprawdzę
30 maj 19:43
ema: 2ax −1=x+a
2ax−x =a+1
x(2a−1) = a+1
x= ( nie wiem jak zrobic kreske) licznik : a+1 , mianownik 2a−1
dla a =1 ... x=2 ma jedno rozwiazanie
dla a ≠1 i a≠ − 1 −−− sprzeczne?
dla a =−1 i a≠1 −− sprzeczne?
30 maj 19:54