zad
sylwia gdańsk: dla jakich wartosci parametru m dane rownanie ma jeden pierwiastek(m2+1)x2−(4m=1)x=2=0
30 maj 15:14
tim: Napewno tak wygląda?
30 maj 15:15
sylwia gdańsk: (4m+1) a nie (4m=1)
30 maj 15:15
sylwia gdańsk: i na koncu +2
30 maj 15:15
sylwia gdańsk: aj napisze jeszcze raz
30 maj 15:15
sylwia gdańsk: (m2+1)−(4m+1)x+2=0
30 maj 15:16
sylwia gdańsk: halo ludziska umie to ktos?
30 maj 15:18
tim: Sylwia znowu sie zaczelo.. Powoli kobieto... Nie wszyscy od razu mają czas. Niektórych nie ma,
niektórzy dopiero piszą. Powoli.
30 maj 15:19
tim: Ma być tak:
(m2 + 1)x2 − (4m + 1)x + 2 = 0
Równanie kwadratowe ma wtedy jeden pierwiastek, kiedy Δ = 0, więc:
(m2 + 1)x2 − (4m + 1)x + 2 = 0
Δ = b2 − 4 * a * c
Wylicz deltę, i z Δ = 0 m.
30 maj 15:21
sylwia gdańsk: sory tim ale masz za male wiadomosci jest ktos inny kto umie to zrobic?
30 maj 15:25
sylwia gdańsk: jak daje m=0 to mi wychodzi delta minusowa co to znaczy

?
30 maj 15:25
sylwia gdańsk: edek pomozesz
30 maj 15:27
sylwia gdańsk: o π pomozesz

30 maj 15:31
sylwia gdańsk: moge tu na kogos liczyc to wane
30 maj 15:34
sylwia gdańsk: wazne *
30 maj 15:34
tim: Sylwia.... Powoli... Do wieczora ktoś zrobi. I nie popędzaj, bo to bardizje odstrasza.
30 maj 15:35
sylwia gdańsk: hehe ok
30 maj 15:41
sylwia gdańsk: tim mam nazieje ze sie nie obraziles
30 maj 15:48
Eta:
witam
sylwia ..... nie podważaj
autorytetu Timusia






!
Napisał Ci bardzo dokładnie i wyczerpująco:
policz tę deltę:
Δ= 8m
2 +8m −7
Δ=0 => 8m
2 +8m −7=0
liczysz drugą deltę Δ
1 = 288
√Δ1 = 12
√2
więc
m1 = −12 +34√2
m2 = −12 −34√2
to właśnie jest odp . do zadania
30 maj 16:57
sylwia gdańsk: po 1 to ma m rownac sie 0 moze Ty tez nie wiesz po prostu
30 maj 17:34
sylwia gdańsk: spadam bo jestem w zlym humorze
30 maj 17:35
tim: Oj, teraz już przesadziłaś... Jak mogłaś napisać, że Eta nie wie tego. Jeżeli ktoś tego nie
wie, to nie pisze podpowiedzi.. I Eta dobrze policzyła... Taka jest odpowiedź.
30 maj 17:38
Eta:
Sorry

...... nie oczekuj już nigdy na moją pomoc! OK?
Powodzenia
30 maj 18:55
Damian: No ja bym się nie ośmielił podważyć autorytetu Ety...
No ale sylwia może rzeczywiście miała gorszy dzień... nie osądzajmy jej od razu...
Moim zdaniem policzone jest dobrze

Dobranoc wszystkim
31 maj 01:27
Eta:

Miłych snów!
31 maj 01:36