pole trojkąta
Hania =): W trojkąciepoprowadzono trzy środkowe ktore podzieliły trojkąt na szesc małych trojkątów. Jaką
część pola danego trójkąta stanowi pole kazdego z tych małych trojkątów?;>
prosze o pomoc:((
30 maj 11:32
Andrzej: Środkowe dzielą
każdy trójkąt na 6 trójkątów o równych polach, więc ten też
30 maj 13:10
tim: Pyt. dod. A jak to udowodnić?
30 maj 13:16
Andrzej: Zrób rysunek to napisze dowód, nie lubię tu jakoć rysować. Tylko ponazywaj wszystkie punkty.
30 maj 13:20
Andrzej:

Albo dobra, narysuję sam, dla dobra nauki

czerwone literki niech oznaczają pola trójkątów.
Pola AFS i BFS są równe, bo trójkąty te mają wspólną wysokość i jednakowe podstawy. Oznaczyłem
je literkami x. Analogicznie pola pola oznaczone literkami y są równe i z też.
Ogólnie: środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach, prawda ?
Ale wobec tego pola trójkątów AFC i BFC też są równe, czyli x+2z = x+2y, stąd z = y.
Tak samo pola ABD i ACD są równe, czylo 2x + y = 2z + y, stąd x = z
A zatem x = y = z.
30 maj 13:30
tim: I dziękuje

... Hania pewnie też kiedyś
30 maj 14:21