środek i promien okręgu..
aniolkowa: oblicz współrzędne środka i promien okręgu równaniu:
x
2 + y
2 − 6x−3=0
dziekując z góry
30 maj 01:39
Edek: x2−6x+9−9+y2−3=0
(x−3)2+y2=12
S(3,0)
r=√12=2{3}
30 maj 09:02
konst: Sprowadzamy to równanie do postaci ogólnej na wzór okręgu, czyli (x−a)
2+(y−b)
2=r
2, gdzie
(a,b) − środek okręgu, a r− promień tego okręgu.
x
2+y
2−6x−3=0
(x−3)
2−9+y
2−3=0
(x−3)
2+y
2=12
Stąd S=(3,0) a r=
√12=2
√3.
30 maj 09:05
ewelina: x2+y2−2x+6y+6=0
9 mar 17:29
ewelinka: Mam pilną sprawę, jeden przykład na życie i śmierc!
Obl współrzędne środka i promień równania ; (x−3)do kwadratu+(y−2)do kwadratu=4 ;x
5 wrz 22:23
ewelinka: tzn (x−3)
2=(y−2)
2=4
5 wrz 22:25
Aga1.: (x−3)2+(y−2)2=4
a=3, b=2, r2=4⇒r=2−−promień
S(a,b)=(3,2) −−środek
5 wrz 22:28
Gustlik: x
2+y
2+Ax+By+C=0
Są na to wzory − współrzedne środka S=(a, b)
Promień
r=
√a2+b2−C, gdy a
2+b
2−C>0
x
2 + y
2 − 6x−3=0
S=(3, 0)
r=
√32+02−(−3)=
√9+3=
√12=2
√3
6 wrz 01:29