ciągi i logarytmy pomózcie
kasia: 1.oblicz sumę 8 wyrazów ciągu geometrycznego, w którym a2=3 i a6=243. wielkie dzięki
2.Korzystając z definicji logarytmu, oblicz x gdy: log4[log3(log2x)]=0,5
tam gdzie np a2− 2 jest na dole tak samo przy logarytmach.
dziekuje za odpowiedzi..przyznam że nie umiem tego a pilnie potrzebuje..
30 maj 01:14
Damian: ciag geo czyli
a
n = a
1 * q
n−1
a
2 = a
1 * q
a
6 = a
1 * q
5
243 = a
1 * q
5
81 = q
4 ⇒ q = 3
a
2 = a
1 * 3
3 = a
1 * 3 ⇒ a
1 = 1
a
n = 1 * 3
n−1
a
n = 3
n−1
30 maj 01:23
30 maj 01:25
Damian: Co do log to chodziło ci o to

log4[log3(log2x)]=0,5
log
4[log
3(log
2 x)] = 0.5
30 maj 01:28
kasia: wielkie dzieki

a kto pomoze z zadaniem z logarytmem

?
30 maj 01:28
kasia: o to 2
30 maj 01:28
kasia: czyli w tym 1 zadaniu musze teraz sobie obliczyc sn ze wzoru i finitoo..si

?
30 maj 01:32