Zadanie z wyrażeń wymiernych
ABCD: Dwie koparki, pracują razem, wykopują wykop w ciągu 8 dni. Gdyby pracowała tylko pierwsza z
nich, wykop powstałby w ciągu 12 dni. Ile czasu zajęło by wykopanie wykopu drugiej koparce?
30 maj 22:00
Basia: Pomagam
30 maj 22:54
Basia:
niech
w1 oznacza wydajność 1 koparki (na 1 dzień)
w2 oznacza wydajność 2 koparki (na 1 dzień)
w1*12 = (w1+w2)*8
12w1 = 8w1 + 8w2
4w1 = 8w2
w2 = 12w1
wydajność 2 koparki jest dwa razy mniejsza od wydajności 1 koparki, czyli 2 koparka musiałaby
pracować 2 razy dłużej czyli 24 dni
można też inaczej
w1*12 = wykop
4w1=8w2
w1=2w2
wykop = 2w2*12 = 24w2
30 maj 22:59
Andrzej: | | 1 | |
Można jeszcze inaczej: dwie koparki dziennie robią |
| całej pracy, skoro całość 8 dni. |
| | 8 | |
| | 1 | |
Pierwsza dziennie |
| pracy. |
| | 12 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
To znaczy że druga |
| − |
| = |
| całej pracy, czyli całą pracę w 24 dni. |
| | 8 | | 12 | | 24 | |
30 maj 23:02