połozenie prostej względem okręgu
aniolkowa: określ połozenie prostej l: 2x +y+1=o względem okręgu o; x2 + y2 −2x +6y+6=0
uhuhu może dla niektorych łatwe..ale dla mnie nie..
30 maj 01:42
Edek: aniolkowa
podstaw do rówania okręgu tą fynkcję y=−2x−1
czyli x2+(−2x−1)2−2x+6(−2x−1)+6=0
i jeżeli Δ > 0 → prosta przecina okrąg w 2 miejscach
Δ = 0 → prosta jest styczna do kręgu
Δ < 0 → prosta nie ma punktów wspólnych z okręgiem
30 maj 08:59
Eta:
Można też tak:
sposób 2/
x
2 + y
2 −2x +6y +6=0 to: x
2 −2x +1 − 1 +y
2 +6y +9 −9 +6=0
( x −1)
2 + ( y+3)
2 = 4 to: S( 1, −3) r= 2
jeżeli odległość
d środka okręgu od dej prostej jest:
d = r −−− prosta styczna
d >r −−− prosta nie ma punktów wspólnych z okregiem
d<r −−− prosta przecina okrąg w dwu róznych punktach
d= 0 −−−− prosta przechodzi przez środek tego okręgu( zawiera jego średnicę)
zatem przecina okrąg też w dwu punktach
liczymy
d ze wzoru:
| | I A*xS + B*yS +CI | |
d= |
|
|
| | √A2 +B2 | |
gdzie : Ax +By +C =0 −−−− to równanie prostej
więc: 2x + y +1=0 =>
A= 2 B=1 C=1
zatem: x
S= 1 y
S= −3
| | I2*1 +1*(−3) +1I | |
d= |
|
|
| | √22 +12 | |
d=0
Prosta przecina ten okrąg w dwu róznych punktach
i przechodzi przez jego środek.
31 maj 00:51
asia: Edek a powiedz mi skad sie wziela u ciebie ta funkcja y= −2x −1

zawsze mam taka funcje w miejsce y wstawiac czy jak ?
20 cze 14:18
Janek191: @asia
2x + y + 1 = 0 ⇒ y = −2x − 1
===========================
20 cze 16:06