ciągi pomocy proszę
mark: Dany jest ciąg arytmetyczny, taki że
a2−a5=9
a7=19
a) Jaki jest wyraz pierwszy i różnica?
b) Dla ilu wyrazów suma jest większa od 1000?
Zadanie 11
Liczby x−10 ; x ; x+20 tworzą ciąg geometryczny. Oblicz x oraz iloraz q tego ciągu. Oblicz sumę
10 wyrazów ciągu
30 maj 21:09
Eta: Pomagam
30 maj 21:12
tim: Witaj
30 maj 21:15
Eta:
Witam

a
2 = a
1 +r a
5 = a
1 +4r a
17= a
1 + 16r
więc:
a
1 +r −( a
1 − 4r)= 9 => −3r= 9 =>
r = −3
więc;
a
1 + 16r = 19 => a
1 = 19+ 48 =>
a1 = 67
b)
rozwiąż nierówność : S
n > 1 000
gdzie :
za
a
n = a
1 + ( n−1)*r => a
n = 67 +( n−1) *(−3)
to:
an = 70 − 3n
podstaw i rozwiąż tę nierówność z "n" , pamiętając ,że n€ N
zad 11/ za chwilę , bo idę na herbatkę
30 maj 21:20
30 maj 21:21
tim:
30 maj 21:22
mark: dziękuję ci bardzo Eta kiedyś bardzo mi pomogłaś
miałem przerwę od nauki operowane miałem ręce
a teraz musze nadrabiać zaległości marnie mi to idzie
30 maj 21:26
mark: a1=37
r=−3
1000<74+(n−1)(−3)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−*n
2
2000<74*n+(n−1)(−3)*n
2000<74*n−3n2+3n
0<−3n2+77n−2000
a=−3 b=77 c =−2000
Δ=b2−4ac
Δ=772−4(−3)−(2000)
=5929−2400=<0
i dla mnie tu nie ma rozwiązania
30 maj 21:44
Eta:
Witam

już po herbatce, pomogę Ci.
zad2/
jeżeli a, b, c −−− tworzą ciag geom , to z def. ciagu mamy( pamietaj to)
b2 = a*c
więc x
2 = ( x −10)(x +2)
x
2 = x
2 +10x − 200 => 10x = 200 =>
x = 20
więc te liczby to:
| | 40 | |
10, 20, 40 ..... więc q= 2010= |
| = 2
|
| | 20 | |
a1 = 10 , q=2
to:
| | qn −1 | |
Sn= a1* |
| −−−− to wzór na
|
| | q−1 | |
więc:
zatem
to S
10 = 10* 1023 = 10 230
Pozdrawiam i życzę zdrowia
30 maj 21:51
mark: bardzo dziękuje
30 maj 22:00
Eta:
Witam ponownie

bardzo przepraszam , pomyliłam się
napisałam a
17 zamiast a
7
i stąd to całe nieładne wyliczenia tej sumy
Poprawiłeś więc: a
7 = a
1 +
6r
wyjdzie ,że
a1= 37
więc zmienia postać a
n = a
1 +(n−1)*(−3)
więc
an= 40 − 3n
ciąg malejący , więc suma
nie może być większa od 1000?
Mimo wszystko , coś nie gra w tym zadaniu
Też tak mi wychodzi Δ <0
Sprawdź treść zadania!..... może ma być
mniejszaod 1000
a może jest
niewiększa od 1 000 ?
wtedy Δ=29 929
√Δ = 173
to n
1 =
77 +1736 =
2506 ≈41, 7
więc n= 41 −−−−− wyrazów
Napisz mi czy tak jest w treści zadania jak sugeruję?
30 maj 22:32
Kruk Helleński: bo nie ma rozwiązania....
skoro
a
2 − a{5} = 9
a
7 = 19
szukamy:
a) a
1 = ?, r = ?
b) S
n > 1000, n = ?
a
2 − a
5 = 9
wiemy, że
[c|a
n = a
1 + (n−1) * r]
więc
a
1 + 1* r − (a
1 + (4*r) = 9
r−4*r = 9
−3*r = 9 więc r= −3
teraz znajdziemy a
1
a
7 = a
1 + 6*r
19 = a
1 + 6*(−3)
a
1 = 19 + 18 = 37
spr.
a
7 = a
1 + 6*r
19 = 37 − 18 a więc OK
teraz czas na obliczenie nierówności dla sumy S
n; jak wiemy,
a więc
| | a1+a1+ (n−1)*r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
| | 2* a1 + (n−1)*r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
| | 2* 37 + (n−1)*(−3) | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
S
n > 1000, czyli
| 71 − 3*n | |
| * n > 1000 /* 2 |
| 2 | |
n* (71 − 3*n) > 2000
−3*n
2 + 71*n − 2000 > 0
współczynniki nierówności kwadratowej
a = −3, b = 71, c= − 2000
szukamy pierwiastków, musimy obliczyć deltę
Δ = b
2 − 4* a*c = 71
2 − 4 * (−3) * (−2000) = 5041 − 24000 = − 18959
delta jest ujemna, więc nierówność kwadratowa (równanie kwadratowe tak samo) nie ma
pierwiastków, czyli nie ma rozwiązań. Zadanie ciekawe, ale liczby za duże, trzeba się
posługiwać kalkulatorem...
31 maj 00:12