matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria i wielomiany
Kasieńka:
Sprawdź czy liczby : a= ( sin 60+cos 60) i b= sin
2
15 − cos30 + cos
2
15 są pierwiastkami wielomianu: w(x)− 4x
3
− 8x
2
+x
30 maj 17:14
Basia:
Najpierw znajdź pierwiastki wielomianu W(x) W(x) = x(4x
2
−8x+1) Δ=(−8)
2
− 4*4*1 = 64 − 16 = 48 = 16*3
√
Δ
= 4
√
3
8−4
√
3
4(2−
√
3
2−
√
3
x
1
=
=
=
8
8
2
8+4
√
3
4(2+
√
3
2+
√
3
x
2
=
=
=
8
8
2
teraz policz a i b
√
3
sin60 =
2
1
cos60=
2
sin
2
α+cos
2
α=1 dla dowolnego α czyli sin
2
15+cos
2
15=1 b = 1−cos30
√
3
cos30 =
2
podstaw, policz, porównaj
30 maj 23:17
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick